23948sdkhjf

Får flere titalls millioner retur

Alcoa, Eramet Norway, Elkem samt Tizir Titanium & Iron har fått medhold i deres klager til Miljødirektoratet. Sapa Profiler Magnor AS fikk derimot ikke medhold i klagen sin.
Klima- og miljødepartementet ga før helgen Alcoa, Eramet Norway, Elkem samt Tizir Titanium & Iron medhold i deres klager om kompensasjon for økte strømutgifter som følge av EUs kvotesystem.

- Det har tatt litt tid, men vi er veldig glad for at vi nå har fått gjennomslag. Vedtaket er med på sikre stabile rammebetingelser for bedriften. Det betyr mye for konkurransekraften, sier Kai Rune Heggland, direktør i Alcoa Norway til lister24.no.

Heggland forventer at Alcoa i Norge får flere titalls millioner refundert fra staten.

- Krevende saker
Miljødirektoratet fattet i desember 2013 vedtak om kompensasjon for 43 virksomheter som er omfattet av CO2-kompensasjonsordningen. Ni selskaper (tretten virksomheter) klaget på vedtakene.

- Dette har vært krevende saker å avgjøre. Sakene gjelder ulike problemstillinger og er vurdert grundig opp mot regelverket for ordningen, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft til regjeringen.no.

Alcoa, Elkem, Eramet og Tizir Titanium&Iron
Miljødirektoratet reduserte kompensasjonen til Alcoa, Elkem, Eramet og Tizir Titanium&Iron på grunn av at kraftforbruket til virksomhetene dekkes av kraftkontrakter inngått før 2005 – før etableringen av kvotehandelssystemet.

Kraftkontrakter som er inngått før 2005 kan imidlertid gi rett til kompensasjon dersom de er videresolgt på markedsvilkår etter 2005. Virksomhetene med kontrakter har skiftet eiere etter 2005. Hovedspørsmålet i saken har vært om eierskiftene må føre til at kompensasjonen ikke skal reduseres. Klima- og miljødepartementet er enig med klagerne i at eierskiftene innebærer videresalg av kontraktene på markedsvilkår, og at kompensasjonen derfor ikke skal reduseres.

Sapa Profiler Magnor
Miljødirektoratet har redusert kompensasjonen til virksomheten ettersom Sapa Profiler Magnor pr. 14 mai 2012 – skjæringstidspunktet i forskriften – tilhørte Hydro-konsernet, som eier egenkraft og langsiktige kraftkontrakter inngått før 2005. Sapa Profiler hadde dermed til en kraftkontrakt fra før 2005 på skjæringsdatoen. Departementet er derfor enig med Miljødirektoratet i at klagen fra Sapa Profiler Magnor ikke kan tas til følge. Det skriver Klima- og Miljødepartementet på regjeringen.no.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078