Dystert for Norge
Troen på landets økonomi faller og tusenvis av ansatte har mistet jobbene sine på grunn av lavere oljepris.
– Stigende boligpriser og rekordlave lånerenter har slått positivt ut for husholdningene. Det store usikkerhetsmomentet er utviklingen i arbeidsmarkedet, men økende arbeidsledighet ser ennå ikke ut til å skape privatøkonomisk bekymring, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge til NTB.
Usikkerheten i arbeidsmarkedet er størst inne petroleumssektoren, hvor tusenvis av ansatte i Stavanger og Bergen har mistet jobbene sine på grunn av lavere oljepris, som har ført til reduserte investeringer.
– Tidligere har vi fryktet at svikten i verdensøkonomien vil slå inn i norsk økonomi. Nå ser vi at det faktisk skjer, via fallende og vedvarende lav oljepris, lavere investeringer og betydelige bemanningsreduksjoner særlig i petroleumsindustrien, sier Kreutzer.
112 000 nordmenn er nå uten jobb da arbeidsledigheten passerte fire prosent i april, etter å ha vist en stigende trend siden mai i fjor.
– Samtidig har vi fått et kraftig fall i rentene som har redusert låntakernes kostnader i betydelig grad. Dette kan forklare den fortsatt sterke troen på egen økonomi, tross mange negative nyheter om norsk økonomi, sier Kreutzer.
Kreutzer mener likevel at nordmenn må være forberedt på en omstilling.
– Det verste for privatøkonomien er selvsagt langvarig arbeidsledighet. Men eventuell inntektsnedgang ved jobbskifte og en generelt lavere lønnsvekst enn vi har hatt de siste årene, vil også påvirke lommeboka. Det er viktig å ta høyde for dette når man vurderer større investeringer og økt låneopptak, avslutter hun.