23948sdkhjf

Leverandørindustrien til oppdrettsnæringen vokser

Oppdretterne i Rogaland og Hordaland kjøpte inn varer og tjenester for cirka 9,45 milliarder kroner i 2013. Dette ifølge en ringvirkningsanalyse fra matforskningsinstituttet Nofima.
Forskerne har kartlagt omfanget av aktiviteter innen oppdrettsnæringen i de to fylkene, og undersøkt hvilke ringvirkninger dette fører til. En viktig del av ringvirkningene er den aktiviteten som skapes gjennom oppdrettsnæringens kjøp av varer og tjenester.

- De siste 10–15 årene har vi sett en utvikling hvor underleverandører overtar stadig flere oppgaver innen oppdrett. Resultatet er at leverandørindustrien vokser. Serviceselskaper har vokst fram langs hele kysten, men denne typen servicetjenester blir i veldig stor grad levert av lokale leverandører, sier Roy Robertsen, seniorforsker i Nofima.

Innkjøpene i Rogaland og Hordaland utgjør om lag 3,4 millioner kroner per ansatt i oppdrettsnæringen.

- En viktig grunn til veksten de siste årene er den økende luseproblematikken, og økt behov for å leie inn folk og utstyr til hjelp med avlusing. I dag bruker de fleste selskaper innleide båter og mannskap i tillegg til egne folk ved avlusning. Andre typer oppgaver som settes ut kan være notvask, fortøyning, flytting av anlegg, skifte av nøter og så videre, sier forsker Audun Iversen i Nofima.

En annen konsekvens av luseproblemene er at oppdrettsbedriftene i større grad satser på forebygging av lus.

- Leverandørindustrien står for mye av innovasjonen i en næringen som har hatt en voldsom teknologisk utvikling. Vi ser større enheter og automatisering av fôring, overvåking og så videre. Det forskes også mye på fôr og avl, på vaksiner og medisiner. Det utvikles utstyr for å overvåke og fore fisken, og det jobbes mye med å forbedre utstyr for både en mer effektiv og sikrere arbeidshverdag. Veldig mye av de nye løsningene utvikles i leverandørindustrien, sier Iversen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095