23948sdkhjf

Enovas industrisatsing gir resultater

Enova har lykkes i å bidra til energiomstilling i norsk industri. Det viser en evaluering av Enovas industrisatsing fra 2002 til 2014.
– Skal Norge i fremtiden både ha en konkurransedyktig industri og lave klimagassutslipp, må norsk industri bli energieffektiv og ta i bruk ny energi- og klimateknologi. Denne evalueringen viser at vi bidrar nettopp til at industrien sparer energi og utvikler verdifull kompetanse på området, sier Rune Holmen, Enovas programsjef for industrisektoren i en pressemelding.

På oppdrag fra Enova har Faugert & Co Utvärdering AB evaluert Enovas industrisatsing fra 2002 til 2014. I perioden investerte Enova drøye 3,75 milliarder kroner i energiprosjekter i industrien. Støtten er forventet å bidra til et samlet energiresultat på nesten 5 TWh, noe som tilsvarer energibruken i nærmere 250 000 norske husstander.

Antallet industriprosjekter som har blitt tildelt midler har økt kraftig de siste årene, som et resultat av utvidede bevilgningsrammer og en stadig utvidelse av programtilbudet. Faugert & co vurderer tilbudet som relevant, og slår fast at tilbudet når de aktørene og bransjene det er viktig å nå.

Utløser prosjekter
Nesten 9 av 10 behandlede prosjektsøknader blir innvilget. At så få søknader får avslag, forklares delvis med at søkerne i mange tilfeller har vært i dialog med Enova i forkant av prosjektsøknaden.

Som en del av evalueringen er det gjennomført en spørreundersøkelse med representanter for gjennomførte eller pågående prosjekter. Omtrent halvparten oppgir at de ville ha gjennomført prosjektene selv uten støtte, men da i mindre skala og på et senere tidspunkt. På bakgrunn av dette betrakter Faugert & Co støtten fra Enova som avgjørende for at industrien gjennomfører tiltak både raskere og i et større omfang.

Forbedringspotensialer

Faugert & Co skriver at Enova kan bli tydeligere i formidlingen av hvilke tjenester som tilbys, kanskje først og fremst overfor små og mellomstore bedrifter. Overfor disse løftes Enovas kontakt med bransjeorganisasjonene og energiledelsesprogrammet frem som effektive satsinger.

Videre peker Faugert & Co på en stor variasjon i struktur og kvalitet på sluttrapportene Enova mottar, og foreslår strengere krav til sluttrapportering for å styrke erfaringsdeling fra prosjektene.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109