Hydro gir 10 millioner til forskning
Med et nytt aluminiumprofessoratet satser NTNU på å bli verdens ledende forskningsinstitusjon på anvendelse av aluminium.
– Med denne bevilgningen fra Hydro i ryggen skal vi gå i front for forskning som skal skape ny industriell utvikling i både Norge og verden. Skal vi lykkes må vi hele tiden være bedre, mer effektive og innovative i dag enn vi var i går, sier dekan ved fakultet for ingeniørvitenskap, Ingvald Strømmen.
Professoren vil lede et nytt tverrfaglig forskningssamarbeid mellom flere fagmiljøer på NTNU (‘NTNU Aluminium Product Innovation Center’ (NAPIC)), som vil se på bruk av nye aluminiumanvendelser gjennom å knytte sammen arkitektur, produktdesign, materialteknologi og produktutvikling.
En global kunnskapskamp
Hans Erik Vatne, forskningsdirektør i Hydro, understreker gjensidighetsforholdet mellom kunnskapssamfunnet og industrien.
– I Norge er vi verdensledende innenfor metallurgi og aluminium, takket være sterke forskermiljøer ved NTNU, Sintef og IFE. Det hadde vært utenkelig om vi i Norge ikke hadde drevet produksjon innenfor disse områdene i tiår etter tiår, uten at forskning og produksjon hadde skjedd vegg i vegg, sier Vatne.
– Aluminium er en global industri. Derfor er vi i Hydro så fokusert på å være ledende på kunnskap, innovasjon og produktutvikling – det gir oss global konkurransekraft selv med base i et høykostland som Norge, samtidig som vannkraften gjør oss best i verden på klima. Hydros teknologipilot har blitt omtalt som startskuddet for det grønne skiftet, og det er en fortsatt jakt på teknologiforbedringer, innovasjoner og produktutvikling som vil holde norsk prosessindustri verdensledende, sier Vatne.