ONS 2016: IOR prisen til rettighetshaverne i Åsgard
Prisen gis for løsningen med gasskompresjon på havbunnen
Kompressoren ble satt i produksjon den 16. oktober 2015 og er den første av sitt slag i verden. Arkivbilde: Statoil
Prisen gis for løsningen med gasskompresjon på havbunnen – noe som gir nærmere 50 millioner standard kubikkmeter gass og kondensat i gevinst.
I begrunnelsen heter det at Åsgard gasskompresjon i Norskehavet er et resultat av langvarig innsats fra modige ledere og entusiastiske ingeniører. Rettighetshaverne – Statoil, Petoro), Eni, Total og ExxonMobil – har vist evne til å stå løpet helt ut fra idé til beslutning og iverksetting.
Kompressoren ble satt i produksjon den 16. oktober 2015 og er den første av sitt slag i verden.
Anlegget står på 300 meters havdyp, og er på størrelse med en fotballbane. Gassen hentes opp fra reservoarer 2500 meter ned i undergrunnen.
Idéen ble sådd for mer enn 20 år siden. Utprøving av havbunnsinstallasjoner på feltene Draugen, Troll, Tordis og Tyrihans i perioden 1994 til 2009 har vært viktige steg fram mot denne banebrytende teknologien.
Utviklingen har skjedd i et nært og tillitsfullt samarbeid mellom oljeselskap og flere leverandører som har konkurrert om oppdragene.
- Et slikt samarbeid er spesielt viktig i dagens krevende situasjon for næringen. Vi må etterstrebe å opprettholde norsk sokkels verdensledende leverandørklynge, sa oljedirektør Bente Nyland under utdeling av prisen på åpningsarrangementet på ONS 2016 i Stavanger.
Hun sender ut et signal til næringen om ikke å kutte kostnadene så mye at det blir umulig for Norges olje- og gassindustri å fortsatt gjøre teknologisprang i verdensklasse:
- Vi i Oljedirektoratet vil gjerne utfordre flere aktører til å få til slikt samarbeid.
Teknologiprosjektet har vært krevende. Statoil begynte å teste teknologien ved K-lab på Kårstø allerede i 2008, hvor det prøvde ut en fullskalamodell under vann. De viktigste kvalifiseringsområdene har vært kraftforsyning til kompressorene, motor til kompressorene og kontrollsystemene. I tillegg har utviklingen av installasjonssystemet for modulene vært sentralt.