23948sdkhjf

Pessimisme i leverandørindustrien

Norske industriledere melder om en produksjonsnedgang i 3. kvartal 2016. Det er spesielt leverandører til olje- og gassektoren som melder om nedgang.
Tross leverandørenes problemer er det en viss optimisme å spore i bedømmelsen av 4. kvartal for industrien sett under ett, skriver Statistisk Sentralbyrå.

Konjunkturbarometeret for 3. kvartal 2016 viser en nedgang i samlet industriproduksjon sammenlignet med 2. kvartal 2016. Denne nedgangen kommer etter at det var tegn til en utflating av produksjonsnivået i 2. kvartal. Produsenter av investeringsvarer opplevde en ytterligere nedgang i sin produksjon, hvor det fremdeles var den lave aktiviteten hos leverandører til olje- og gassektoren som bidro til utviklingen. Særlig tre næringer er rammet:

• Maskinindustri
• Bygging av skip og oljeplattformer
• Maskinreparasjon og -installasjon

Den samlede sysselsettingen gikk ned i 3. kvartal 2016 da det var nedgang innenfor alle de tre varetypene i industrien. Fallet var spesielt markant blant produsenter av investeringsvarer som er særlig knyttet til olje- og gassektoren.

Redusert ordretilgang og ordrebeholdning
Den samlede ordrebeholdningen gikk ned i 3. kvartal. Ordretilgang fra både hjemme- og eksportmarkedet er også ned siden 2. kvartal.

Samlet sett gikk prisene noe ned i eksportmarkedet, mens de var uendret i hjemmemarkedet. Eksportprisene skal vurderes i norske kroner, og styrkingen av norske kroner mot viktige handelspartneres valuta kan bidra til å forklare prisnedgangen i eksportmarkedet for enkelte næringer. For produsenter av investeringsvarer var det en prisnedgang i begge markeder, mens produsenter av innsatsvarer opplevde nedgang på eksportmarkedet og uendret utvikling på hjemmemarkedet. Den eksportrettede næringen ikke-jernholdige metaller har opplevd fallende priser i de fem foregående kvartalene, men hadde i 3. kvartal stigende priser i begge markeder. For konsumvarer var det en økning i prisene i begge markeder, noe som særlig kan tilskrives oppgang i prisene innenfor næringsmiddelindustrien.

Positive forventninger til 4. kvartal 2016
De generelle bedømmelsene av utsiktene for 4. kvartal 2016 er totalt sett positive, noe som er den første positive bedømmelsen på åtte kvartaler. Samlet sett for industrien melder like fullt bedriftslederne om at de vedtatte investeringsplanene nedjusteres litt, og det forventes et videre fall i sysselsettingen. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet ventes på sin side å øke, mens ordretilgang fra eksportmarkedet og samlet ordrebeholdning antas å falle. Produsentene av innsatsvarer og konsumvarer er dem som generelt sett er optimistiske med tanke på det kommende kvartalet, mens produsenter av investeringsvarer er mer negative i sine forventninger.

Sammensatt konjunkturindikator for industrien var i 3. kvartal 2016 på -5,0 (sesongjusterte nettotall) og har gått ned fra -1,8 i foregående kvartal. Dette er godt under det historiske gjennomsnittet på 3,0. Tallverdier over null antyder at produksjonsvolumet vil øke i kommende periode, mens tallverdier under null antyder at produksjonsvolumet vil falle. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU), Konjunkturinstituttet (Sverige) og Danmarks Statistik.

Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen går ned

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien har steget marginalt og beregnes til 77,3 prosent ved utgangen av 3. kvartal, mot 77,2 i 2. kvartal. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet på 80,3 prosent. For internasjonale sammenligninger av gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat.

Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av industriens ordrebeholdning, var i 3. kvartal på 3,9 måneder, slik figur 4 viser. Dette er litt under nivået fra foregående kvartal og det laveste nivået siden 1. kvartal 2010. Men 3,9 tilsvarer likevel det historiske gjennomsnittet for indikatoren. Indikator for ressursknapphet er omtrent uendret fra foregående kvartal. Det rapporteres fremdeles at det er lite knapphet på arbeidskraft, god tilgang på råstoff og kraft, samtidig som få industriledere melder om full kapasitetsutnyttelse.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063