– Tyngdepunktet flyttes mot nord
Statoil og Lundin ser stort potensial i Nord-Norge.
Teknologiutvikling og aktivitet på norsk sokkel var tema for innlegg fra Norsk Industri, mens Geir Birger Larssen fra Lundin fokuserte på Barentshavet. Statoils Vidar Haukebø fortalte om Statoil sine prosjekter og prognoser i Nord-Norge.
– Mye vil skje i Norge-Norge fremover. Tyngdepunktet flyttes mot nord, sa han til en engasjert forsamling.
Studentene fikk også presentert Konkraft-rapporten Nordover - Norsk sokkel i endring. Rapporten tar blant annet for seg hva som må til for å opprettholde et høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel. Der står Nord-Norge sentralt. Det ble lagt til rette for dialog og spørsmål underveis.
Det har vært olje- og gassvirksomhet på norsk sokkel i 50 år. Det vil det også være i de neste 50 årene. Derfor er det viktig at ungdommen ser mulighetene og at nord-norsk ungdom er kvalifisert til å ta jobbmulighetene som er og kommer i Nord-Norge. En IRIS-rapport fra mars 2016 slår fast at de som starter på en realfaglig- eller teknologisk utdanning nå, med stor sannsynlighet vil bli tatt imot med åpne armer av olje- og gassindustrien når de er ferdig utdannet.
Lovende fremtidsutsikter
Kompetanserådgiver i Norsk olje og gass, Evelyn Blom-Dahl gir ingen jobbgaranti, men viser til at næringen har lovende fremtidsutsikter.
– Ifølge IRIS-rapporten vil olje- og gassindustrien fra 2018 til 2020 ha behov for å rekruttere til 13.000 stillinger. I tillegg vil naturlig avgang måtte erstattes. Sistnevnte utgjør 9.000 stillinger. Samlet behov for nyrekruttering utgjør da 22.000 ansatte, sier Blom-Dahl.
En av forutsetningene som ligger til grunn for prognosene er at oljeprisen snur i løpet av 2017.
– Landet er midt i en krevende omstilling. Vi har lenge visst at det vil gå lengre ned i 2016 og 2017. Det er derfor svært gledelig at IRIS sin analyse viser at det vil snu i 2018. Oppturen vil i aller høyeste grad merkes i nord, sier Blom-Dahl.