Mindre bruk av legemidler mot lakselus
Spesialutviklede oppdrettstanker med PE-HD Polystone® plater fra Astrup.
Lakselus er en naturlig forekommende organisme i havet som man aldri blir kvitt, men som må kontrolleres i merdene. Derfor er det viktig at næringen ved siden av forebygging og medisinfrie metoder fortsatt har effektive legemidler i beredskap.
Nedgangen bekreftes også av Mattilsynet som melder at lakselusnivået i oppdrettsanleggene på landsbasis høsten 2016 var i snitt lavere enn tidligere år.
– Viktigste årsaker til nedgangen er trolig at flere har tatt i bruk medisinfrie tiltak samtidig som man er blitt enda flinkere til å bruke rensefisken på riktig måte, sier Henrik Stenwig, direktør miljø og helse i Sjømat Norge.
Spesialutviklede oppdrettstanker i PE-HD / Polystone®
Rensefisk er en samlebetegnelse for flere ulike arter som plukker lakselus av oppdrettslaks og oppdrettsregnbueørret. Berggylt, rognkjeks og lignende er alle effektive lusespisere. Produksjon av rensefisk har økt kraftig og det er først og fremst produksjon av rognkjeks som dominerer.
Utfordringen med Rognkjeks er blant annet at den har en kraftig sugeskive som den fester seg til underlaget med, når den skal hvile. Innvendig kledning av tankene må derfor være lett å rengjøre, så glatt som mulig, samtidig som rognkjeks må ha nok vegger å suge seg fast på.
Løsningen ble et såkalt «smultringkar» med innvendig kledning av spesialproduserte PE-HD Polystone® plater, designet av Plastsveis, som igjennom mange år har spesialisert seg på utvikling av tanker til oppdrett.
PE-HD Polystone® plater som ble brukt til innvendig kledning av disse tankene er lette å rengjøre, godkjent for bruk i næringsmiddelindustrien, kan sveises, har meget høy slagfasthet og lang levetid. Platene er miljøvennlig og produsenten har et meget bevisst forhold til at leverandørene ikke skal bruke Bisfenol A og ftalater i sine produkter.