23948sdkhjf

Bedre miljøovervåkning offshore med ny norsk teknologi

En ny metode for måling av oljekonsentrasjon i vann basert på forskning og utvikling, kan bidra til å forhindre katastrofer, med store økonomiske og miljømessige konsekvenser.
Med dagens teknologi oppdages ikke lekkasjer på et tidlig stadium og miljøeffekter av utslipp kan ikke følges kontinuerlig. Norges Geotekniske Institutt samarbeider med Kjeller Innovasjon om å utvikle en PAH-sensor som gjør online måling og overvåking av hydrokarboner i vann mulig. Tilgjengelig teknologi for slik overvåking er i dag en begrensende faktor for oljeselskapene til å overvåke egen virksomhet samt myndighetenes evne til å sette krav, skriver Norges Geotekniske Institutt i en melding.

- Forurensning fra produsert vann fortynnes i et veldig stort volum i havet, noe som gjør at det man kan måle på raskt blir «borte». For å kunne overvåke utslipp av hydrokarboner over tid, kreves det teknologi som har høy presisjon ved lave konsentrasjoner. Vår nye PAH-sensor muliggjør nettopp online måling og overvåking av hydrokarboner i vann, sier Espen Eek, prosjektleder og fagansvarlig på området for Miljøteknologi på NGI.

Tester teknologien
Med den nye banebrytende metoden vil man kunne måle med langt høyere sensitivitet, presisjon og stabilitet enn dagens løsninger. Metoden for online overvåkning og målinger nær bakgrunnsnivåer gir myndigheter og oljeselskaper nye muligheter for å sikre en kontinuerlig identifikasjon av risiko for oljeutslipp, basert på sanntidsdata. Dette vil også muliggjøre tidlig varsling og lokalisering av eventuelle oljelekkasjer.

– Noen av de beste innovasjonene skapes gjennom samarbeid mellom forskning og næringslivet, sier Joachim Paasche, direktør forretningsutvikling i Kjeller Innovasjon.

NGI og Kjeller Innovasjon jobber sammen med olje- og gassoperatøren Eni Norge om å teste ut metoden og det nye utstyret. Eni Norge er operatør for Goliat, det første produserende oljefeltet i Barentshavet, og ønsker å være helt i tet av den teknologiske utviklingen innen miljøovervåking.

Vesentlig forbedrede løsninger for miljøovervåking er en forutsetning fra myndighetene for godkjenning av nye lisenser i sårbare områder. I første omgang skal teknologien testes ut i kystmiljø i Oslofjorden, og deretter er planen å gjennomføre en offshore test i løpet av 2018.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078