23948sdkhjf

Oppkjøps-bonanza på norsk sokkel

De seneste månedene har det skjedd en lang rekke fusjoner og oppkjøp på norsk sokkel.
Ifølge Sysla Offshore har det vært svært mange fusjoner og oppkjøp som påvirker virksomhetene på norsk sokkel. En oversikt over de viktigste av disse er ifølge Sysla som følger:

Maersk Oil – Total
Denne uken ble det kjent den franske giganten Total kjøper danske Maersks oljevirksomhet for 7,45 milliarder dollar, drøye 59 milliarder norske kroner. Maersk Oil har 19 lisenser på norsk sokkel, og oppkjøpet vil få betydning også her til lands.

Songa Offshore – Transocean
I forrige uke kom nyheten om at riggkjempen Transocean har lagt inn bud på alle aksjene i konkurrenten Songa Offshore. Budet priser egenkapitalen til 9,1 milliarder kroner.

Engie – Neptune
Det franske energiselskapet Engie (tidligere GDF Suez) ønsker å gå i en grønnere retning og hadde lenge vært på jakt etter ny eier for oljevirksomheten da britiske Neptune Energy kom på banen i vår. Avtalen innebærer at Neptune blir majoritetseier med 51 prosent av aksjene, mens kinesiske CIC øker sin andel til 49 prosent.

Exxon Mobil – Point Resources
Ryktene hadde svirret en god stund da det i mars ble kjent at oljemyggen Point Resources, eid av HitecVision, kjøper opp ExxonMobils egenopererte felt på norsk sokkel. Oppkjøpet gjør at selskapets produksjon tidobles til drøyt 60.000 fat per dag.

Origo Exploration – DNO
I fjor høst ville ikke investorene bak Origo Exploration bruke mer penger på selskapet. Dermed startet jakten på nye eiere. Like over nyttår viste DNO interesse og samtaler om oppkjøp ble satt i gang. Tidlig i mai kunne oppkjøpet offentliggjøres, og DNO Norge var et faktum. Fusjonen innebærer comeback på norsk sokkel for DNO, som de siste årene har konsentrert virksomheten om Midtøsten og Afrika. DNO-ledelsen har allerede varslet at nye oppkjøp er høyaktuelt.

Baker Hughes – General Electric
Allerede i oktober i fjor ble det kjent at Baker Hughes og GE Oil & Gas ville slås sammen. Først i sommer ble fusjonen endelig godkjent av amerikanske konkurransemyndigheter. Fusjonen gjør selskapet til verden nest største oljeserviceaktør. Avtalen skal ha en verdi på svimlende 30 milliarder dollar.

Reinertsen – Aker Solutions
Det familieeide selskapet Reinertsen har vært gjennom en tøff tid, med lønnskutt og oppsigelser. I mars la Aker Solutions 212,5 millioner kroner på bordet og kjøpte vedlikehold- og modifikasjonsselskapet med 700 ansatte. I forbindelse med oppkjøpet ble det kjent at Reinertsen ville gått konkurs om ikke Aker Solutions hadde åpnet lommeboken og reddet selskapet.

Flere på vei
Ifølge eksperter Sysla Offshore har snakket med er dette blott starten på en rekke oppkjøp og fusjoner vi vil se flere av i fremtiden.

Ekspertene venter blant annet at tendensen vil bre seg til mindre bedrifter, som også ser det som nyttig å jobbe tettere sammen.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094