Sjømatbedrifter mot matsvinn
Fem medlemsbedrifter i Sjømat Norge signerer i dag avtalen mot matsvinn med klima- og miljøminister Vidar Helsen.
I juni undertegnet Sjømat Norge en bransjeavtale mot matsvinn . Nå følger en rekke bedrifter opp og slutter seg til avtalen. I den første runden er det Salmar AS, Salmon Brands, Lerøy Seafood Group AS, Pelagia AS og Insula AS som signerer.
Hva er matsvinn i bransjen?
Den første store oppgaven for sjømatnæringen er å klarlegge hva som faller inn under definisjonen «matsvinn» i fiskeslakterier, fiskemottak og foredlingsbedrifter – og kartlegge hvilke mengder dette utgjør. Det foreligger allerede et prosjektforslag, og finansieringen er sikret, skriver Sjømat Norge på sin hjemmeside.
– Samarbeid mellom produsenter og dagligvarehandelen om blant annet emballasjeløsninger samt riktig bruk av holdbarhetsmerking kan være med på å redusere matsvinn. For en næring som eksporterer 95 prosent av sin produksjon, og som dekker sjømatbehovet for mer enn 120 millioner mennesker på årsbasis verden over, er dette tiltak som også har stor verdi utenfor Norges grenser, sa Trond Davidsen fra Sjømat Norge da bransjeavtalen ble undertegnet av fem departementer og tolv bransjeorganisasjoner i juni.
Hvis matsvinn var et land...
Anslag viser at en tredjedel av all mat som produseres i verden, blir ødelagt eller kastet. Hvis matsvinn var et land, ville det hatt verdens tredje største utslipp av klimagasser, mener Sjømat Norge.
Fakta om Sjømat Norge
Sjømat Norge het tidligere Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) er en landsforening til NHO.
Organisasjonen dekker hele verdikjeden i norsk sjømatnæring. Sjømat Norge har rundy 500 medlemsbedrifter med 12.000 ansatte innen fiskeindustri, havbruk, fôrproduksjon, biomarin industri, teknologi og service. Medlemsbedriftene er både små lokaleide familiebedrifter og store multinasjonale selskap.