23948sdkhjf

Friskmelder sikkerheten på sokkelen

En ny offentlig rapport langt på vei friskmelder sikkerheten på norsk sokkel.
For drøyt ett år siden inviterte Arbeids- og sosialdepartementet partene i arbeidslivet, myndigheter og andre fagpersoner til å undersøke hvordan det står til med helse, miljø og sikkerhet (HMS) i norsk petroleumsvirksomhet. Utvalget overleverte like før helga sin rapport til arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

Dette er konklusjonene:
Det er et høyt nivå på helse, arbeidsmiljø og sikkerhet i norsk petroleumsvirksomhet. Samtidig har det de siste årene vært sikkerhetsmessige utfordringer og alvorlige situasjoner.

Regimet for oppfølging av helse, arbeidsmiljø og sikkerhet i norsk petroleumsvirksomhet er i hovedtrekk velfungerende og bør videreføres. En god bruk av handlingsrommet i regimet forutsetter imidlertid at de tre partene har gjensidig tillit og respekt for hverandres roller og ansvar. Dette krever at selskapene følger opp sitt ansvar for å ivareta og videreutvikle sikkerhetsnivået. Petroleumstilsynet må være et sterkt og tydelig tilsyn. To- og trepartssamarbeidet er en viktig bærebjelke i regimet, og må styrkes og videreutvikles.

Innretning på regelverket, med i hovedsak funksjonelle krav i kombinasjon med bruk av standarder er ønskelig på bakgrunn av at næringen er i rask utvikling og at selskapene har behov for å ta i bruk den til enhver tid best egnede teknologien. Hovedinnretningen på regelverket er robust og bør videreføres.

Kontinuerlig forbedring av helse, arbeidsmiljø og sikkerhet er en forutsetning og et felles mål i petroleumsvirksomheten. For å sikre effektiv drift og kontinuerlig forbedring må næringen og myndighetene hele tiden strekke seg etter, lære av og ta i bruk ny kunnskap og ny teknologi.

RNNP utgjør det viktigste grunnlaget for felles virkelighetsforståelse av og kommunikasjon om risikonivået i petroleumsvirksomheten. Partene i næringen må fortsatt støtte opp om arbeidet med og videreutvikling av RNNP.

– Rapporten er et viktig grunnlag for videre oppfølging i næringen og vil danne grunnlag for den kommende stortingsmeldingen om HMS i petroleumsvirksomheten, sa Hauglie da hun mottok rapporten av professor Ole Andreas Engen.

Samme dag som Arbeids- og sosialdepartementet fikk overlevert rapporten, ble det også publisert en annen rapport , laget av Petroleumstilsynet som peker på økt press for å redusere bemanningen offshore.

HER kan du lese enda mer om rapporten.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078