Havbruksavfall blir ettertraktet vare
Som eneste bedrift i Norge lager trønderbedriften NOPREC resirkulert plast av avfall fra havbruks- og fiskerinæringen – og selger det til kunder over hele verden.
I sommer kjørte Norwegian Plastic Recycling AS (NOPREC) i Nærøy kommune i gang sin flunkende nye granuleringslinje. Det produseres det nå høyverdig plastråstoff av tauverk, plastdunker og annet plastavfall fra fiskerinæringen. Ottersøy-bedriften har i overkant av 20 ansatte, sammen med Containerservice Ottersøy AS, og er sju år gammel.
Omsettes internasjonalt
– Disse plastkulene er produsert fra utrangerte redskaper, og er ettertraktet vare over hele verden. Granulatet omsettes på internasjonale børser, på lik linje med olje, og går rett inn i produksjonen av nye produkter, skriver daglig leder Tom Richard Hamland i en pressemelding.
Hamland forteller til Metalsupply at selskapet har kunder over hele Norge og Tyskland og Italia og at bedriften har et mobilt resirkuleringsanlegg som for tiden er stasjonert i Kirkenes for å ta seg av mengder av avfall fra havbruksnæringen.
Grønn industriklynge
Han er daglig leder og medeier i både Norwegian Plastic Recycling AS og Containerservice Ottersøy AS (COAS), som i dag utgjør den grønne industriklyngen på Matmortua ved Ottersøy i Nord-Trøndelag. Her har de siden 1997 samlet inn næringsavfall, ikke minst plast fra landbruk, oppdrett og fiskeri.
Resirkulering og miljø
De siste årene har det lokale eierskapet bak de to miljøselskapene jobbet målrettet for å gjøre plastavfallet om til høyverdig råstoff. Den nye granuleringslinja er en milepæl som gjør at eierne nå intensiverer miljøstrategien, heter det i pressemeldingen.
– Ja, vi har ambisjoner og styrker nå organisasjonen både på drift og utvikling. Vi er på jakt etter en ambisiøs og målbevisst person med grønt industrifokus til en nyopprettet stilling som driftsleder, mener Hamland.
Tester i granuleringsanlegget har nemlig vist at det er mulig å foredle flere avfallsprodukter enn bedriften tidligere har trodd. Det åpner for å øke resirkuleringsgraden fra havbruks- og fiskeriindustrien, men resirkuleringsbedriften.
HER kan du lese mer om bedriftens miljøarbeid.