23948sdkhjf

Conoco kartlegger havmiljøet

Oljeselskapet ConocoPhillips Norway er pådriver for et forskningsprosjekt som samler inn data fra store havområder.
Kartleggingsprosjektet er et samarbeid med forskningsmiljøer, havindustrien og Forskningsrådet.

Tre ubemannede og selvgående farkoster, såkalte glidere, har i sommer innhentet miljødata fra Norskehavet utenfor kysten av Nordland. Gliderne fulgte GPS-baserte ruter på havoverflaten og i vannmassene. De kan innhente store mengder informasjon fra havet på en svært kostnadseffektiv måte, sammenliknet med tradisjonelle og ressurskrevende tokt med forskningsfartøy.

Kontinuerlig måling
Gliderne var utstyrt med sensorer for innsamling av kjemiske, fysiske og biologiske data fra havet og lave luftlag. De kan foreta kontinuerlige målinger av vær, bølger, havstrømmer, temperatur, saltholdighet, vannmassenes innhold av O₂, CO₂ og pH, havforsuring, algeproduksjon, dyreplankton, fiskeyngel og marine pattedyr.

Farkostene ble i august satt ut i sjøen vest for Sandnessjøen, og tatt inn igjen utenfor Bodø i september. I løpet av sommeren tilbakela de i alt 4.500 kilometer. I 2018 skal fartøyene settes ut igjen – da fra mars til oktober.

Forhåndsprogrammerte ruter
Gliderne er på størrelse med et surfebrett. De følger forhåndsprogrammerte ruter og dybder. Dataene som samles inn, lagres om bord eller sendes via satellitt til en basestasjon på land. Der følges de fra prosjektlederen, forskningsinstituttet Akvaplan-niva i Tromsø.

Det benyttes tre typer med litt ulike egenskaper. To går på overflaten, det ene med vind som framdriftsmiddel og det andre med bølger. Den tredje utnytter balanse og oppdrift i sjøen som gjør det mulig å samle data ned til 1.000 meters dyp.

Interessert i sårbare områder
- Vår interesse for grundige miljøundersøkelser til sjøs må sees i forbindelse med eventuell aktivitet i sårbare områder. Vi ser at potensialet med de selvgående farkostene er stort og har derfor tatt prosjektet inn i selskapets forskningsportefølje, forklarer Ole Lindefjeld, direktør for forskning og utvikling i ConocoPhillips Norge, på oljeselskapets nettsider.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.89