Taper stort på skattekutt
Industrikommuner taper nesten én milliard kroner dersom regjeringens forslag om kutt av maskinskatten går igjennom.
Industrikommuner kan bli hardt rammet av regjeringens forslag om å fjerne den såkalte maskinskatten. Illustrasjonsfoto: Elkem
Regjeringen har foreslått å fase ut maskinskatten fra 2019 til 2023, og at industriselskaper heller skal betale eiendomsskatt basert på verdien av bygningene deres.For kraftlinjer skal det ikke betales eiendomsskatt. Vannkraftanlegg, vindkraftanlegg og en del oljeinstallasjoner langs kysten fortsetter derimot å betale eiendomsskatt, ifølge forslaget.
Frykter milliontap
Flere industrikommuner melder om milliontap dersom de nye reglene innføres.
– Dette rammer oss hvis det blir gjennomført. Vi regnet på dette da det var på høring i 2015. Da var tapet på 20 til 23 millioner kroner i året, sier Årdal-ordfører Arild Ingar Lægreid (Ap). Kommunen huser blant annet Årdal Smelteverk.
Høyere skatteinntekter for staten
Staten vil få inn mer skatt hvis grepet gjennomføres, fordi selskapene kan trekke fra eiendomsskatten i skattegrunnlaget sitt. Regjeringen anslår at inntektene fra selskapsskatten vil øke med om lag 100 millioner kroner.
Med dagens system har det vært eksempler på at relativt like industrianlegg har blitt verdsatt på vidt forskjellig vis, noe som har ført til tvister og uenighet.
Milliongevinst for Hydro
Smelteverkskommunenes tap vil derimot være bra for Hydro, som er en sentral skatteyter i disse kommunene. Aluminiumsgiganten er fornøyd med at regjeringen nå vil fjerne skatten på maskiner, og mener det kan utløse nye investeringer, skriver nettstedet e24.
Her kan du lese hva Norsk Industri mener om den foreslåtte fjerningen av maskinskatten .