23948sdkhjf

Felles front mot vannkraft-skatten

Flere titalls prosjekter innen fornybar energi er skrinlagt eller lagt på is på grunn av varsel om høyere skatt. En samlet bransje gjør nå felles front med industrien mot forslaget.
Den økende skattleggingen av norsk vannkraft rammer viktige investeringer i fornybar energi, skriver fornybarnæringen og industrien i et felles brev til Stortinget som i dag ble overlevert lederen av Stortingets finanskomité, Nikolai Astrup (H).

Foreslår enda en skatteøkning
Bakgrunnen er at regjeringen nok en gang har foreslått å øke grunnrenteskatten for vannkraft, noe som mer enn utlikner den reduserte selskapsskatten. Bare siden 2014 er særskatten på vannkraft økt med 5,7 prosentpoeng.

Ti organisasjoner bak brevet
Bak brevet står hele ti organisasjoner: Energi Norge, Norsk Industri, EL og IT Forbundet, Nelfo, Elektroforeningen, KS Bedrift Energi, Distriktsenergi, Kraftfylka, Småkraftforeninga og miljøstiftelsen Bellona.

– Skatteskjerpelsene rammer investeringer som er nødvendige for både å opprettholde og videreutvikle norsk vannkraft. Derfor engasjerer denne saken både industribedrifter og miljøbevegelse, understreker Oluf Ulseth, administrerende direktør i Energi Norge.

Enormt investeringsbehov
Norge har i dag 1.500 vannkraftverk som leverer 96 prosent av strømmen vår. Nær halvparten av produksjonskapasiteten ble bygget før 1970 og nærmer seg teknisk levealder. Ifølge energimeldingen som Stortinget behandlet i fjor, trengs det 110 milliarder kroner frem mot 2050 til rehabilitering av eksisterende kraftverk, poengterer Energi Norge i en pressemelding.

Prosjekter på vent
Økt skattetrykk vanskeliggjør disse investeringene, mener de ti organisasjonene. Ifølge kraftselskapene er flere titalls vannkraftprosjekter utsatt eller skrinlagt. Bare i Sogn og Fjordane ligger prosjekter for to-tre milliarder kroner på vent, til tross for at de er samfunnsøkonomisk lønnsomme.

Sverige går i motsatt retning
Mens den norske regjeringen foreslår å skjerpe skatten ytterligere, går Sverige i motsatt retning. Der vedtok Riksdagen i fjor å fase ut særskatten på vannkraft. Dette innebærer en skattelettelse for vannkraften på fem milliarder kroner årlig.

– Samtlige partier på Stortinget har programfestet at de vil satse på norsk vannkraft. Nå må de vise hvordan dette skal følges opp i praksis, mener Ulseth.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.179