23948sdkhjf

DNO nekter å betale lønn

Det norske oljeselskap (DNO) har stanset oljevirksomheten i krigsherjede Jemen. Nærmere 200 ansatte har fått sparken og får ikke lønnen de har til gode.  
DNO, Norges eldste oljeselskap, hadde tidligere fire lisenser i Jemen, men ga avkall på én av dem omtrent da Saudi-Arabia gikk til krig mot de lokale Houthi-opprørerne i mars 2015. I fjor høst sa oljeselskapet fra seg ytterligere to lisenser, men de har fortsatt den for et felt i Hadramaut-provinsen. Produksjonen har imidlertid stanset opp også der.

Sparket via epost
Nærmere 200 ansatte fikk sparken via SMS og epost i 2015. De gikk da rettens vei for å få kjent oppsigelsene ugyldige. De vant i første rettsinstans, og DNO tapte også ankesaken i Jemen.

I domsavsigelsen slår retten fast at så lenge oljeselskapet har lisens i landet, er oppsigelsene ugyldige, og de ansatte har krav på 75 prosent lønn. Siden DNO nekter å betale, har domstolen tatt beslag i selskapets eiendeler i Jemen, blant annet bankkontoer, kontorlokaler og biler.

Mekling førte ikke fram
Oljearbeiderne i DNO Jemen Union søkte bistand hos LO-forbundet Industri Energi i Norge, som på vegne av dem klaget saken inn for Norges OECD-kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv.

Dets sekretariat holder til i Utenriksdepartementet og skal fremme OECDs retningslinjer for flernasjonale selskap. Partene ble innkalt til mekling. Den ble ledet av advokat Frode Elgesem. Han har nå gitt opp.

– Det har vært fire meklingsmøter, med de har ikke ført til en løsning, opplyser Amalie Hilde Tofte, internasjonalt rådgiver i Industri Energi til NTB.

– Jeg kan bekrefte at meklingen ikke førte fram, sier jussprofessor Ola Mestad, som leder det såkalte OECD-kontaktpunktet.

Desperat for arbeiderne
– Situasjonen for de sparkede arbeiderne er desperat, understreker Tofte.

Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept i Jemen de siste to årene. 17 millioner lever nå på sultegrensa. Skole- og helsevesenet ligger i ruiner, og flere tusen har mistet livet i en koleraepidemi.

Viser til taushetsplikt
DNO viser til at selskapet har taushetsplikt inntil OECD-prosessen er sluttført.

– På grunn av sikkerhetssituasjonen i Jemen er DNOs aktiviteter i landet stadig omfattet av force majeure, sier DNOs talsperson Thomas Strouse i en skriftlig kommentar til NTB. Force majeure brukes i kontrakter om ansvarsfritak ved uforutsette eller ekstraordinære omstendigheter som krig.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078