23948sdkhjf

Priset for landanlegg

Anders Haagaas Grindes spektakulære landanlegg for lakseoppdrett vant heder og ære under Norsk Ståldag 2017.

– Norge burde ligget mye lenger framme med landbaserte oppdrettsanlegg. Vi har teknologi og kunnskap til det, men det er så mye enklere og billigere med havmerdene, sier den nybakte vinneren av Norske arkitektstudenters stålpris etter gårsdagens prisutdeling på Hotel Bristol i Oslo.

Naturlig motstand

– Problemet er kvaliteten. Laks er skapt for bevegelse, de tilbakelegger gjerne en strekning tilsvarende en tur til Grønland og tilbake før de trekker inn for å gyte. En god kondisjonsfaktor hos fisken gir ikke bare bedre helse og mindre sykdommer, men også et produkt av høyere kvalitet. I havmerdene, og særlig i dagens landbaserte løsninger, har du en passiv slappfisk som kun ligger og venter på pellets, sier Anders Haagaas Grinde til Building Supply.

For at laksen skal få tilstrekkelig bevegelse og motstand i vannet, har de kunstige elvene i landanlegget hans ulik bredde og dybde slik at vannet strømmer med ulike hastigheter, akkurat som i en alminnelig lakseelv.

Stygge ståltelt

Anlegget er formet som en sirkel, og lakselivet tilbringes i forskjellige baner fra midten og utover. I den sinnrike stålkonstruksjonen er det også plass til publikum, som kan følge med på laksens utviklingstrinn fra flere utkikksposter.

– Utgangspunktet var at dette skulle ligge i en by, nærmere bestemt i enden av den nye fjordbyen i Oslo. Jeg synes det er synd at all industri skal fjernes fra byen, men med tanke på hvordan industrielle bygg fra de siste tiårene er utfomet, er det ikke så vanskelig å forstå at folk vil ha dem bort. De er laget utelukkende for å holde vannet ute og ser ut som stygge ståltelt, sier Haagaas Grinde før han byr på en kortfattet innføring i industriarkitekturens historie.

Dyrevelferd

– Er det andre fordeler med landbasert lakseoppdrett enn at fisken kan bli mer veltrimmet?

– For det første vil man unngå lakselus og annen laksesmitte, som gjerne stammer fra villfisk. Laksedød er et omfattende problem, og jeg lurer på hva som hadde skjedd dersom det hadde dødd like mange kuer på norske bondegårder, filosoferer prisvinneren før han fortsetter:

– I et landanlegg har man mye bedre kontroll med vannkvaliteten, og nesten alt vannet kan resirkuleres. I tillegg slipper man å bruke dyre, forurensende brønnbåter til å frakte fisken med.

– Stål et naturlig valg

Hovedgrunnen til at Haagaas Grinde valgte stål som hovedmateriale i diplomoppgaven sin, er de store spennene anlegget hans krever. Stål er også anvendelig når det er flere funksjoner som skal fylles i ett og samme bygg, mener han.

– Hvordan var det å vinne Norsk Stålforbunds arkitektpris for studenter?

– Det var kjempegøy! For meg er det naturligvis fint å få vist fram prosjektet mitt til folk i bransjen, sier Anders Haagaas Grinde, som også fikk med seg en sjekk på 20.000 kroner fra årets ståldag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.09