Bukter seg inn i havbruket
Eelumes svømmende robotarm kan endre måten undervannsoperasjoner foregår i olje- og gassektor. Og snart i havbruksnæringen også.
Svæmmende robotarm
Eelume er en svømmende, fjernstyrt robotarm som foretar inspeksjon, vedlikehold og reparasjon i undervannsrelaterte næringer. Selskapet med samme navn som produktet det tilbyr, ble grunnlagt sommeren 2015 og har allerede sikret seg avtaler med Kongsberg Gruppen og Statoil om å utvikle robotslanger til bruk i offshoreoperasjoner. Selskapet har sine røtter fra det kjente NTNU-miljøet i Trondheim.
Kan brukes til mye
Eelume mener at teknologien også kan brukes i andre næringer. Derfor skal selskapet benytte designkompetansen til EGGS Design for å utforske hvilke muligheter som ligger i å bruke autonome undervannsfarkoster til inspeksjoner, vedlikehold og reparasjoner i havbruket. Prosjektet har nå mottatt 410.000 kroner gjennom det Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP).
Millioner til idéutvikling
Dette er niende gang det deles ut midler gjennom DIP. I år mottar 15 norske innovasjonsprosjekter totalt 7,5 millioner kroner.
– Pengene skal brukes til å støtte den kritiske idéutviklingsfasen, et område som ellers ofte blir forsømt i nyskapingsprosjekter. Ved hjelp av innovasjonsverktøy som bygger på systematiske brukerstudier og designmetodikk er målet at flere prosjekter skal føre til reell verdiskaping både for mottaker og samfunn, poengterer Anne E. Bull, rådgiver ved Design og arkitektur Norge (DOGA).
Stor bredde i prosjektene
Hun er svært fornøyd med kvaliteten og bredden på prosjektene som får DIP-støtte i år.
– Prosjektene gjenspeiler mange viktige trender i næringslivet og samfunnet. Digitalisering, bioteknologi, transportutfordringer og bærekraft er blant temaene som går igjen. Det blir utrolig spennende å følge disse prosjektene videre, mener Bull.
Over 60 millioner på åtte år
DIP-programmet finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og ledes av senteret for design og arkitektur (DOGA), sammen med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge. Siden 2009 er det blitt delt ut rundt 61 millioner kroner til 147 prosjekter.