23948sdkhjf

Satser på oppdrettsplattform

Nyetablerte Astafjord Ocean Salmon vil bygge oppdrettsplattformen Øymerd til en halv milliard kroner.
I forrige uke leverte nystiftede Astafjord Ocean Salmon AS søknad om åtte utviklingstillatelser for oppdrett av laks til Fiskeridirektoratet. Det er oppdrettsbedriftene Gratanglaks og Kleiva Fiskefarm fra Troms som formelt står bak søknadene.

Dekker hittil utilgjengelige arealer
Tillatelsene skal brukes for å utvikle, bygge og prøve ut Øymerd – en helt ny teknologi for oppdrett av laks i ytre kyststrøk. Øymerd vil gjøre tilgjengelig store arealer som ikke tidligere har vært tilgjengelig for oppdrett med eksisterende teknologi. Samtidig vil løsningen bidra til å løse næringens miljøutfordringer, mener Astafjord Ocean Salmon.

Uansett utfallet på søknadene, skal en prototype av betongplattformen testes i Sintefs modelltank i Trondheim allerede før jul.

Helnorsk prosjekt
Astafjord Ocean Salmon har det siste året samarbeidet tett med leverandørene Bemlotek og Kværner. Hvis søknaden går gjennom skal Kværner bygge konstruksjonen i Norge.

– Øymerd er et helnorsk konsept som kan skape store ringvirkninger for norske og nordnorske leverandører, understreker daglig leder Marius Arvesen i Astafjord Ocean Salmon i en pressemelding.

Deretter skal betongmerden slepes nordover fra verftet til Harstad for utrustning og testing ved kai. Til slutt skal den installeres i Troms, skriver nettstedet kyst.no.

Designet for nordnorsk oppdrett
Betongkonstruksjonen Øymerd er hele ti meter høy, hvorav 7,5 meter er under vann. Hver av sidene er 120 meter lang. I sentrum av plattformen ligger et driftsbygg i tre etasjer. Under dekk skal det være lagringsplass, teknisk utstyr og fôrsiloer. Plattformen har tre separate og spesialutviklete notposer for fisk.

I tillegg skal Øymerd utstyres med et energisystem som hindrer isdannelse på dekk og langs fribord.

Teknologi fra offshorebransjen
– Øymerd er en oppdrettsplattform i betong hvor alle funksjoner knyttet til drift, vedlikehold og fôring er integrert i konstruksjonen. Det vil ikke være behov for båtoperasjoner utover forsyninger av fôr og annet driftsmateriell, forklarer Atle Haug, daglig leder i Bemlotek AS i.

Bemlotek AS holder til i Stavanger og har utviklet konseptet Øymerd. Selskapet har vært med på mange av betongkonstruksjonene som er bygd for norsk sokkel de siste 40 årene.

Med på laget har de selskapet Concrete Structures fra Oslo og Polkonsult AS fra Tromsø. Sammen har de jobbet med konseptet siden 2012. En vesentlig del av designarbeidet de siste to årene er utført av Concrete Structures.

Innovasjon Norge har støttet Bemlotek økonomisk gjennom Miljøteknologiordningen.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094