- En seier for industrien
Maskinskatten forsvinner. En seier for industrien, mener Norsk Industri, industribedriftenes arbeidsgiversammenslutning.
Hvordan disse «kompenserende tiltak» skal se ut, er foreløpig uklart.
Kommunene taper store inntekter
Finansdepartementet sendte i sommer ut på høring forslaget om å endre reglene for eiendomsskatt på arbeidsmaskiner i verk og bruk. Regjeringen anslo inntektstapet til minst 1,2 milliarder kroner for kommunene.
Les også: Taper stort på skattekutt
Det er særlig kommuner med store industribedrifter som rammes av at maskinskatten kuttes. Etter gjeldende regler skal verdien av arbeidsmaskiner tas med i grunnlaget for eiendomsskatten når de betraktes som en del av firmaet.
Nedtrappingsplan
Partiene har landet på en løsning der maskinskatten opprettholdes i 2018, mens mange industribygg takseres på nytt slik at det blir klart hva som tilhører bygget.
Deretter, i 2019, starter en syv års periode hvor skatten fases ut med en sjuendedel per år, for så å forsvinne i sin helhet fra 2026. Da det er taksten fra 2018 som gjelder som basis for beskatning for årene etter, betyr dette at nyetableringer i 2019 og senere vil slippe maskinskatt, siden de ikke har noen skattetakst fra 2018, forklarer Norsk Industri.
Ikke raskt nok, men ok
- Dette er en viktig seier for industrien og viljen til å investere i Norge for å utvikle industrien og trygge arbeidsplassene fremover. Vi kunne godt tenkt oss å få skatten fjernet raskere, men konstaterer at det var harde tak mellom mange kommuners ønske og industriens posisjon. Så vi verdsetter det endelige utfallet, er reaksjonen til Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.
Norsk Industri har lenge ment at maskinskatten i årevis har forårsaket krangel og feiltaksering av for eksempel maskinparker i industrien og også forhindret at bedrifter foretar større investeringer.