Oma kapret el-ferje-kontrakt
Oma Baatbyggeri fra Stord har sikret seg kontrakt med kollektivtransportkonsernet Boreal i Stavanger.
Boreal og Hordaland fylkeskommune (Skyss) signerte 26. april kontrakt om drift av tre fergesamband i Hordaland. Den nye fergen, som nå er kontrahert, skal trafikkere strekningen Kinsarvik-Utne.
– Dette blir en kortreist ferge, som både bygges og settes i drift i Hordaland. Oma Baatbyggeri er kjent for høy kvalitet og god leveringsdyktighet og har tidligere bygget flere hurtigbåter for oss. Vi ser nå fram til samarbeidet om denne fergen, understreket Boreals konsernleder Kjetil Førsvoll i en pressemelding.
Oppfyller strenge miljøkrav
Den elektriske fergen har katamaranskrog og skal utstyres med batteripakker som kan lades fra strømnettet og har i tillegg dieselmotor som reserveløsning. Fergen skal oppfylle strenge miljøkrav, noe som innebærer omfattende reduksjon i CO2-utslipp og energibruk.
Strøm fra land
– Vi tar i bruk ny teknologi, som både vil gi besparelser for miljøet og økt kvalitet for de reisende. Sambandene skal driftes elektrisk med strøm fra land. Det gir en vesentlig miljøforbedring, hele 92 prosent reduksjon av CO2-utslipp, og 74 prosent reduksjon av det totale energiforbruket, sier Førsvoll.
Har investert over 1 milliard
Driftskontrakten med Hordaland fylkeskommune (Skyss) omfatter sambandene Kvanndal-Utne, Kinsarvik-Utne og Skånevik-Matre-Utåker og varer i ni år, med ett års opsjon.
Boreal har bygget 15 miljøvennlige fartøy de siste fem år, med en samlet investering på 1,1 milliarder norske kroner.
Sikrer arbeid fram til våren 2019
- Fergen er det første el-fartøyet vi leverer. Dette er et helt nytt konsept som er skreddersydd opp mot nye miljøkrav, sier daglig leder Gustav Oma i Oma Baatbyggeri AS.
- Sysselsettingsmessig er oppdraget også viktig for oss, da det vil gi en stabil arbeidssituasjon fram til vårparten 2019, sier Oma.
Fakta om Boreal
Boreal er et ledende nasjonalt konsern innen kollektivtransport. Selskapet kjører busser, trikker, hurtigbåter og ferger.
Boreal har 2.000 ansatte over hele landet. Hovedkontoret ligger i Stavanger.
Tre av datterselskapene, Boreal Buss AS, Boreal Sjø AS og Boreal Bane AS, driver kollektivtransport gjennom offentlige anbudskontrakter med oppdragsgivere som fylkeskommuner.