23948sdkhjf

Oljejobb har sin pris

Omfanget av muskel- og skjelettplager hos offshore-ansatte har økt kraftig, viser en fersk undersøkelse.
Annethvert år gjennomføres en spørreskjemakartlegging blant arbeidstakere på sokkelen og på landanleggene - som en del av «Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet».

Funn fra studien viser en økning i jobbrelaterte nakkeplager offshore fra 16,9 prosent i 2011 til 20,5 prosent fire år senere, melder Petroleumstilsynet.

Mer en doblet
På landanlegg er jobbrelaterte nakkeplager mer enn doblet i samme periode, fra 10,6 prosent i 2011 til hele 22,5 prosent i 2015.
Noen yrkesgrupper mer utsatt

Muskel- og skjelettplagene er ikke jevnt fordelt på de ulike arbeidsområdene. Noen arbeidsområder er mer utsatt enn andre. Hvilke som er mest rammet, avhenger av type plage og avhenger av om man jobber på land eller offshore, poengterer Petroleumstilsynet.

Nakke og rygg mest utsatt
Når det gjelder nakkeplager, er forpleining og vedlikehold de mest utsatte gruppene offshore, og administrasjon/stab mest utsatt på landanleggene.

Ryggplager offshore ser i størst grad ut til å ramme brønnservice, vedlikehold og kran/dekk. Hofte- og kneplager offshore ser i størst grad ut til å ramme arbeidsområdene vedlikehold og kran/dekk.

For lite søvn – og nedbemanning
En faktor som synes å øke forekomsten, er å ikke føle seg tilstrekkelig uthvilt på jobb.

Ansatte som har opplevd høy grad av omorganisering rapporterer generelt større grad av arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager, både på landanleggene og offshore.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078