23948sdkhjf

Tidenes Arktis-prosjekt

Et omfattende forskningsprosjekt skal kartlegge det nordlige Barentshavet. Budsjettramme: 800 millioner kroner.
Forskningsprosjektet «Arven etter Nansen» har nå fått klarsignal fra Norges forskningsråd, og dermed er finansieringen sikret.

Det nasjonale forskningsprosjektet har en budsjettramme på 800 millioner kroner og er sannsynligvis det største forskningsprosjektet i Norge noensinne.

Ledes av Universitet i Tromsø
Prosjektet er et samarbeid mellom åtte statlige institusjoner og skal ledes av Universitetet i Tromsø (UiT). Norge har stort behov for kunnskap om områdene i det nordlige Barentshavet og tilgrensende områder i Polbassenget, etter hvert som havisen smelter og stadig større områder blir tilgjengelig.

Nå har altså Norges forskningsråd godkjent forskningssøknaden og gitt klarsignal til prosjektet.

30 millioner i seks år
I september i år ble det klart at regjeringen vil bevilge 30 millioner kroner hvert år de seks neste årene til dette prosjektet. Norges forskningsråd vil nå bevilge det samme.

I tillegg kommer de ti samarbeidspartnerne i prosjektet, UiT Norges arktiske universitet, Havforskningsinstituttet, Meteorologisk institutt, Norsk Polarinstitutt, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, Universitetssenteret på Svalbard, Nansensenteret (NERSC) og Akvaplan-niva som til sammen vil bidra med 360 millioner kroner.

Nytt forskningsskip
Det første toktet går 19. juli 2018 med det nye forskningsfartøyet Kronprins Haakon . Dette med forbehold om at skipet er klart til den tid.

Byggingen av skipet på verftet i Italia er sterkt forsinket, men planen er at skipet ankommer Norge i januar. Det skal deretter gjennom en periode med testing og klargjøring før det kan settes i drift.

Prosjektet «Arven etter Nansen» tar sikte på totalt 285 toktdøgn med skipet i perioden 2018 til 2022.

Les også: 11 millioner til Arktis-tokt
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078