Tidenes Arktis-prosjekt
Et omfattende forskningsprosjekt skal kartlegge det nordlige Barentshavet. Budsjettramme: 800 millioner kroner.
Det nasjonale forskningsprosjektet har en budsjettramme på 800 millioner kroner og er sannsynligvis det største forskningsprosjektet i Norge noensinne.
Ledes av Universitet i Tromsø
Prosjektet er et samarbeid mellom åtte statlige institusjoner og skal ledes av Universitetet i Tromsø (UiT). Norge har stort behov for kunnskap om områdene i det nordlige Barentshavet og tilgrensende områder i Polbassenget, etter hvert som havisen smelter og stadig større områder blir tilgjengelig.
Nå har altså Norges forskningsråd godkjent forskningssøknaden og gitt klarsignal til prosjektet.
30 millioner i seks år
I september i år ble det klart at regjeringen vil bevilge 30 millioner kroner hvert år de seks neste årene til dette prosjektet. Norges forskningsråd vil nå bevilge det samme.
I tillegg kommer de ti samarbeidspartnerne i prosjektet, UiT Norges arktiske universitet, Havforskningsinstituttet, Meteorologisk institutt, Norsk Polarinstitutt, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, Universitetssenteret på Svalbard, Nansensenteret (NERSC) og Akvaplan-niva som til sammen vil bidra med 360 millioner kroner.
Nytt forskningsskip
Det første toktet går 19. juli 2018 med det nye forskningsfartøyet Kronprins Haakon . Dette med forbehold om at skipet er klart til den tid.
Byggingen av skipet på verftet i Italia er sterkt forsinket, men planen er at skipet ankommer Norge i januar. Det skal deretter gjennom en periode med testing og klargjøring før det kan settes i drift.
Prosjektet «Arven etter Nansen» tar sikte på totalt 285 toktdøgn med skipet i perioden 2018 til 2022.
Les også: 11 millioner til Arktis-tokt