23948sdkhjf

Norske havvindanlegg en konkurransefordel

Anlegg for flytende havvindkraft i norsk farvann kan bety konkurransefordeler for norsk næringsliv, mener Norges Geotekniske Institutt.
13. desember vedtok Stortinget at det skal bygges ett til to områder for flytende havvindkraft i norsk farvann.

Norges Geotekniske Institutt (NGI) mener at dette er spennende nytt - både for det norske forsknings- og innovasjonsmiljøet. Og ikke minst: for norsk næringslivs konkurransefordeler i utlandet.

Mangler et havvindlaboratorium
Norske rådgivere og virksomheter innen offshore vind gjør det bra i utlandet, men har vært utfordret fordi det mangler havvindlaboratorium i stor skala på norsk sokkel, mener NGI. Det kan snart endre seg.

Sammen med norsk næringsliv har instituttet mange års erfaring innen fundamentering av offshore olje- og gassinstallasjoner. I senere tid har det bidratt med forskning, utvikling og rådgivning innen fundamentering av havvindparker i store deler av verden.

Teknologioverføring fra oljen
Den verdensledende ekspertisen som NGI har innen offshore fundamentering og forankring, er resultat av mangeårig innsats på forskning og innovasjon, forteller Karl Henrik Mokkelbost, områdedirektør for Offshore Energi i NGI.

Teknologi som opprinnelig ble oppfunnet og utviklet til fundamentering av olje og gassinstallasjoner, har de siste syv-åtte årene funnet vei til offshore havvind - senest i forbindelse med etableringen av Statoils enorme, flytende havvindanlegg, Hywind, utenfor kysten av Skottland.

Utviklet plattform-understell
- På 90-tallet startet NGI arbeidet med å utvikle en ny metode for fundamentering av understell for offshorekonstruksjoner. Teknologien med bøttebaserte fundamenter (suction buckets eller suction anchors), har på verdensplan blitt brukt til å gi mange plattformer en trygg forankring på sjøbunnen, og vinner mer og mer innpass innen sikker fundamentering av havvindmøller, poengterer Mokkelbost.

Forskning + næringsliv = oppdrag
Den økte satsningen på havvindkraft på hjemmemarkedet i Norge vil gi forskningsmiljøer og universiteter et enda bedre grunnlag for å støtte norsk næringsliv i utviklingen av fornybar energi, er Mokkelbost overbevist om.

Noe som vil komme både næringslivet og miljøet til gode i fremtiden.

Irland følger etter
Som en interessant fotnote nevnes følgende: Den irske regjeringen har i dag vedtatt en plan for utvikling av et offshore test-område, for utprøving av blant annet ny teknologi innen flytende vindmøller. 13 konkrete energiprosjekter vil bruke det nye området, melder det danske nettstedet Energiwatch.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.099