23948sdkhjf

Norsk forsvarsindustri på sidelinjen?

EU vil bruke fem milliarder kroner i de kommende to årene på utvikling av nye våpen. «Problemet» for Norge er at de skal være forbeholdt EU-land.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide håper riktignok at EØS-avtalen kan sikre norske våpenprodusenter markedsadgang, men slik det ser ut i dag, er det kun selskaper fra EUs medlemsland som skal få operere der.

Stressede norske selskaper
Det har stresset norske selskaper så mye at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) satte opp saken som punkt nummer én på agendaen da hun møtte EU-kommissær Jyrki Katainen i Brussel denne uka.

Tilkobling gjennom EØS-avtalen?
Industriprogrammet blir en del av EUs nye forsvarsfond. Den skal trappes opp gradvis de nærmeste årene og nå en størrelse på minst 1,5 milliarder euro i året etter 2020, altså rundt 15 milliarder kroner.

Kom seg inn i forskningen
Forsvarsfondet har også en forskningsdel, og der har Norge allerede klart å få en fot innenfor ved å knytte seg til gjennom EØS-avtalen. Søreides plan er å bruke samme oppskrift for å sikre Norge innpass i industridelen av fondet.

– Vi er med som eneste tredjeland i forskningsdelen, og det fikk vi til ved hjelp av EØS-avtalen. Så spørsmålet er om vi kan koble oss på industridelen også gjennom EØS, sier hun.

Fortsatt et åpent spørsmål
EU-kommissær Katainen sier det fortsatt er et åpent spørsmål hvor EU vil lande. Han går likevel langt i å uttrykke forståelse for de norske bekymringene.

– Med forslagets nåværende form er det ikke mulig å inkludere selskaper fra tredjeland. Men jeg vet at det er stor interesse i mange medlemsland for å la selskaper fra bestemte tredjeland delta, sier den finske kommissæren til NTB.

En del begrensninger
Den opprinnelige skissen ble lagt fram av EU-kommisjonen i fjor sommer.

Der ble det foreslått at pengepotten skal forbeholdes samarbeidsprosjekter der minst tre selskaper fra minst to ulike EU-land deltar. I tillegg må selskapene være minst 50 prosent eid av EU-land eller statsborgere i EU-land, for å være kvalifisert.

Sluttforhandler om regelverket
EUs ministerråd og EU-parlamentet er nå på vei inn i sluttforhandlinger om hvordan det endelige regelverket skal se ut. Der håper Norge å få inn en åpning for EØS-land.

EUs overordnede mål er å få regelverket på plass i løpet av året, slik at de første prosjektene kan starte i 2019.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062