23948sdkhjf

– Ikke vår skyld

Det er ingen indikasjoner på miljøskade etter Hydros utslipp i Brasil, hevder selskapet, som likevel iverksetter tiltak for å skaffe rent drikkevann.

Hydro mener det ikke var utslippet fra selskapets Alunorte-anlegg som forurenset drikkevannet i delstaten Pará i Brasil, men setter likevel i verk tiltak.

– Vi har ingen indikasjoner på lekkasjer eller overløp fra Alunortes deponier av rødslam. For å fjerne overskuddsvann, sendte vi ut regnvann gjennom Canal Velho. Men vi har ingen indikasjoner på at dette har hatt negativ effekt på miljøet, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til NTB.

Rett før helgen kom han hjem fra et hastig bestemt besøk i delstaten Pará i Brasil, der anlegget ligger. Etter et kraftig regnskyll 17. februar, fikk flere hundre familier som bor ved Alunorte-anlegget, drikkevannet sitt forurenset. Først søndag innrømmet selskapet at det var gjort utslipp fra fabrikken.

Brandtzæg sier det ble sluppet ut overflatevann fra verdens største aluminiumraffineri nettopp for å unngå miljøskade da området ble utsatt for ekstremvær.

– Vi var redde for at rødslamanlegget ville komme i en kritisk situasjon. Det var en beslutning de måtte ta, sier han om beslutningen om å slippe ut vann, uten tillatelse fra myndighetene.

Deler ut drikkevann

Brandtzæg besøkte folk som er rammet da han var i Brasil. Han sier Hydro i samarbeid med lokale myndigheter har fått på plass fire leger for å hjelpe familiene og deler ut drikkevann.

– Legene sier det er kloakk og avrenning fra søppeldeponiet som har havnet i brønnene, men vi har likevel bedt et uavhengig selskap kartlegge og finne ut av hva som skjedde da det var ekstremvær. Vi har også satt ned en egen gruppe som skal se på hvordan vi kan gjøre fabrikken mer robust, sier Brandtzæg.

Et brasiliansk selskap, SGW Services, er hyret inn av Hydro for å gjennomføre undersøkelsene og rapporten blir lagt fram i april.

Brasilianske myndigheter har ilagt Hydro bøter på rundt 50 millioner kroner og pålagt anlegget å halvere produksjonen.

– Det er klart at det koster en del, det vil vi komme tilbake til. Vi kjører for halv maskin der nede. Vi har en situasjon med høyere faste kostnader per tonn vi produserer, så situasjonen er alvorlig og krevende. Men denne situasjonen skal vi også takle, sier Brandtzæg som mener selskapet har en god dialog med myndighetene.

– Jeg tror de også er fornøyd med dialogen med oss.

Hydro-aksjen falt markant ved åpningen av Oslo Børs mandag, skriver E24. Ved 13-tiden var kursen falt med 1,96 prosent.

– Lite samarbeidsvillige

Brandtzæg lover at selskapet skal være åpne og transparente i prosessen videre.

En forsker som av lokale myndigheter ble bedt om å kontrollere for giftige utslipp i februar, hevder at Hydro var lite samarbeidsvillig.

– De nektet å vise oss steder vi ba om å få undersøke. Da vi spurte hvor rør lå, ville de ikke svare, sier Marcelo Lima fra Instituto Evandro Chagasm til Dagens Næringsliv.

– Jeg har ikke noe kunnskap om akkurat det, men beskjeden fra oss er at vi skal samarbeide med alle som ønsker å bidra. Enten det er institusjoner som driver forskning eller myndigheter. Vi skal være transparente og åpne, sier konsernsjefen.

Han sier at Hydro ikke skal ha lavere standard i Brasil enn noe annet land der konsernet har anlegg.

– Vi skal også ta godt vare på våre naboer i Brasil, understreker han.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094