Hydro legger seg flat
- Vi har sluppet ut ubehandlet regn og overflatevann i Paráelven. Det er fullstendig uakseptabelt.
Undskylder
- Vi har sluppet ut ubehandlet regn- og overflatevann i Paráelven. Det er fullstendig uakseptabelt og brudd på det Hydro står for. På vegne av selskapet, vil jeg si unnskyld til lokalbefolkningen, myndigheter og samfunnet. Dette understreker viktigheten av den grundige gjennomgangen av Alunorte, inkludert grensesnitt mot tilgrensende virksomheter for å verifisere at vi opererer i samsvar med lisensene. Vi trenger det fulle bildet slik at vi kan sette i verk nødvendige tiltak, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding.
Varselet om granskningen kom som følge av en ulisensiert forbindelse mellom aluminaraffineriet Alunorte og en lisensiert dreneringskanal fra det nærliggende aluminiumverket Albras. Ubehandlet regnvann fra taket av et skjul der det oppbevares kull ved Alunorte har blitt ledet ut i Paráelven via denne interne kanalen. Hydro oppdaget deretter en ekstra tilførsel av vann til denne kanalen fra et område der det tidligere ble oppbevart hydrat.
Uavhengig av regnfallet
I følge lisensen, skal alt regn- og overflatevann fra Alunorte ledes til vannbehandlingssystemet. Tester gjennomført av SEMAS viser at vannet i stedet rant inn i kanalen fra Albras. Disse utslippene har skjedd uavhengig av det kraftige regnfallet i februar.
Som følge av en intern gjennomgang er det også indikasjoner på at overflatevann fra det tidligere hydratlageret ved Alunorte kan ha blitt ledet inn i kanalen fra Albras.
Innløpet til vannet fra taket av kullageret er nå blitt stengt. Hydro jobber med å finne den beste løsningen for å stenge innløpet fra det tidligere lagerområdet for hydrat.
Som tidligere kommunisert, vil resultatene av den interne gjennomgangen og den første fasen av den uavhengige eksterne gjennomgangen presenteres 9.april, sammen med videre nødvendige tiltak.
Hydro er Sør-Amerikas største aluminiumselskap etter at de kjøpte det brasilianske gruveselskapet Vales aluminiumvirksomhet i den nordlige delstaten Pará i 2011. Alunorte er verdens største aluminaraffineri. Det har rundt 2.000 ansatte og en beregnet kapasitet på 6,3 millioner tonn i året. Hydro eier 92,1 prosent i Alunorte.