23948sdkhjf

Norge klager USAs stål- og aluminiumstoll inn for WTO

Norge klager USAs stål- og aluminiumstoll inn for Verdens handelsorganisasjon, WTO, opplyser Utenriksdepartementet.
Norge ba tirsdag USA om konsultasjoner for å løse tvisten i WTO, for å finne ut av USAs toll-tillegg på stål og aluminium. Fra før har EU, Canada, Mexico, Kina og India gjort det samme.

– Norge mener USAs tilleggstoll på stål og aluminium bryter med en rekke bestemmelser i WTO-regelverket. Vi har derfor i dag bedt USA om tvisteløsnings-konsultasjoner i WTO. Handelsorganisasjonen og dens tvisteløsnings-system er det etablerte forumet for å diskutere uenigheter om handelspolitikken, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding til NTB.

Første steg
USA innførte 23. mars tilleggstoll på stål og aluminium på henholdsvis 25 og 10 prosent. Begrunnelsen var at import av stål og aluminium er av en art og et omfang som truer USAs nasjonale sikkerhet. 31. mai opphevet president Donald Trump unntaket som var gitt til EU, Mexico og Canada. Både EU og Mexico har svart med at de vil innføre toll på utvalgte amerikanske varer.

– For norsk økonomi, som er liten og åpen, er det avgjørende at de felles internasjonale kjørereglene for handel respekteres. Når noen handler i strid med disse kjørereglene, rammes både enkeltland og internasjonal økonomi, påpeker Søreide.

I systemet for tvisteløsning i WTO er de såkalte tvisteløsnings-konsultasjonene første steg. Dersom disse konsultasjonene ikke fører fram, er neste skritt å opprette en panelsak i WTO. Dette tilsvarer en voldgiftssak. Deretter kan tvisteløsnings-panelets avgjørelse eventuelt ankes inn for WTOs eget ankeorgan.

Det er langt fra sikkert at klagen fører fram. Utenriksdepartementet opplyser at Norge tidligere har vært part i tre tvisteløsnings-saker som førte til opprettelse av panelsak. Dette var stålsaken mot USA, med panel opprettet i 2002, laksesaken mot EU i 2006 og selsaken mot EU i 2011.

– Regler foran makt

For Norge er internasjonale vilkår for handel med stål og aluminium er viktig. Eksporten av stål og aluminium var på henholdsvis 16 og 33 milliarder kroner i 2017, men bare om lag 0,2 prosent av den norske eksporten av stål og aluminium gikk til USA og rammes derfor av tilleggstollen. Norge eksporterer klart mest stål og aluminium til EU.

– I det lange løp er alle tjent med at regler går foran makt i internasjonal handel. Når WTO-regelverket settes til side av USA på denne måten, bidrar det til å svekke deres troverdighet i internasjonal handelspolitikk. Det bidrar samtidig til å undergrave det regelbaserte, multilaterale handelssystemet, sier utenriksminister Eriksen Søreide.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078