Storstilt plattform-opprydding i Nordsjøen
Det skal fram mot 2025 foretas en stor-opprydding av plattformer i Nordsjøen. Dette skjer samtidig med bygging av nye installasjoner.
- Vi raskt ute med å markere oss i da vi så at det var et marked for gjenvinning av oljeplattformer, sier Sætervik til NRK. Oppryddingen og gjenvinningen skjer samtidig som nye olje- og gassinstallasjoner skal på plass i Nordsjøen. Sætervik forteller videre at de skjærer opp metallet i mindre biter, og at nesten alt kan gjenvinnes. Noe blir solgt videre til stålfabrikker i Europa og Tyrkia, mens såkalt høyverdig metall blir lever til ulike mottakere.
Hele 99 prosent av en utdatert plattform kan bli resirkulert, ifølge NRK, og det spesialbygde demoleringsanlegget gir jobb til mellom 50 og 100 personer.
Det er altså mer enn 200.000 tonn som skal fjernes, og det er stor kamp om jobben. Både norske og utenlandske selskap deltar i denne kontraktskampen.
Blant de største norske aktørene er AF Gruppen i Vats i Rogaland, Kværner på Stord og Lutelandet Offshore i Sogn og Fjordane, skriver NRK, som legger til at oljeselskapene er forsiktige med si noe om hva som skal fjernes fra norsk sokkel fram mot 2025. Men Oil & Gas UK lagde denne oversikten for to år siden:
• Totalt 199.091 tonn skal fraktast til land
• 362 brønnar skal pluggast
• 14 plattformer skal takast til land og hoggast opp
• 1745 tonn subseautstyr skal fjernast
• 297 kilometer røyrleidning skal hentast opp