23948sdkhjf

Klart for oppstart av Aasta Hansteen

Oljedirektoratet har gitt samtykke til oppstart for Aasta Hansteen-innretningen i Norskehavet. Operatør Equinor planlegger oppstart i løpet av høsten 2018.

Samtykket til oppstart av Aasta Hansteen gis til rettighetshaverne i utvinningstillatelsene (PL) 218 og 218 B.

Aasta Hansteen ligger omtrent 320 kilometer vest for Bodø. Vanndypet i området er 1270 meter. Feltet er bygget ut med en SPAR-plattform (en flytende installasjon med et vertikalt sylindrisk skrog som er forankret til havbunnen).

Aasta Hansteen-feltet setter mange rekorder. Aldri før har det blitt installert utstyr på nesten 1 300 meters dyp på norsk sokkel. SPAR-plattformen er den første i Norge i sitt slag, og den største i verden med sine 70 000 tonn. Det er også den første i verden med kondensatlagertank.

To havbunnsrammer med fire slisser hver og to havbunnsrammer med én slisse hver (satellitt) er plassert på havbunnen. Boring av brønner på feltet er godt i gang, og det skal bores til sammen åtte produksjonsbrønner. Investeringskostnadene for utbyggingen av feltet er forventet å bli ca. 37,5 milliarder NOK noe som er innenfor usikkerhetsspennet gitt i Plan for utbygging og drift (PUD). Funnet Snefrid Nord som ble gjort i 2015 i PL 218, er i etterkant av PUD inkludert i Aasta Hansteen-utbyggingen, og har en forventet investeringskostnad på i underkant av 1 mrd. NOK. Equinor anslår forventede utvinnbare reserver for Aasta Hansteen, inklusive Snefrid Nord til 55,6 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass og 0,6 million Sm3 kondensat. Gass fra Aasta Hansteen skal transporteres i Polarled-rørledningen til Nyhamna-terminalen for videre eksport til UK. Produsert kondensat skal lastes på tankskip og fraktes til markedet.

 - Oppstart av Aasta Hansteen åpner for gassproduksjon fra en helt ny provins i nordlige Norskehavet. I etterkant av at prosjektet ble godkjent i Stortinget (2013) er det allerede gjort flere interessante funn i området, sier Kalmar Ildstad, underdirektør for Utbygging og drift i Norskehavet.

- En utvikling av disse ressursene vil naturlig benytte Aasta Hansteen innretningen for gassprosessering og transport. Produksjonen fra Aasta Hansteen-feltet og andre funn i området vil derfor bidra til å sikre en langsiktig gasseksport fra norsk sokkel fremover, legger han til.

 

Kilde: Pressemelding fra Oljedirektoratet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109