Ny nanoteknologi av stål kan revolusjonere hjernekirurgien
Det er forskere ved Massashuttes Institute of Technology (MIT) i Boston som har funnet opp den revolusjonerende rustfrie stålnålen av nano som kan revolusjonere hjernekirurgien. Kirurgi som presist treffer små områder i kroppen er ikke noe nytt. Kikkhulskirurgi en av flere kjente måter å gjøre dette på. Men nå har altså forskere ved MIT tatt dette ennå et skritt videre, og har utviklet et mikrosystem som kan tilføre svært små doser av medisin til deler av hjernen helt ned til en kubikkmillimeter.
Det er World Steel Association (WSA) som skriver dette på sine nettsider. Professor Canan Dagdeviren er en av hovedforfatterne bak forskningsrapporten som er laget om den revolusjonerende metoden.
- Ved denne forskningen har vi prøvd å minske gapet mellom nevrovitenskap og nye tekniske enheter ved å utvikle en multifunksjonell enhet som gjør det mulig å oppdage, utforske og muligens behandle Parkinson, sier professoren.
Enheten som Dagdeviren og hennes team har utviklet, består av flere små rør, som er satt inn i en større nål av stål, som er på størrelse med et hårstrå. Medisiner er så ført gjennom disse rørene, og som gjør det mulig å være mer treffsikre i ulike deler av hjernen enn ved annen injeksjonsmetode.
Rustfritt stål er et ideelt materiale å jobbe med for denne typen teknikk fordi den er kjemisk inert, ikke-absorberende og kan gjøres svært spisst. Professoren påpeker videre at en annen fordel ved stål er at det er fleksibelt. Det gjør at man kan bøye rørene til svært små områder av hjernen som skal få tilført medisinen.
- Kirurgene kan med denne nyvinningen finne nye ruter i hjernens bløtvev og dermed justere nålens bane og unngå hindringer, sier professoren videre.
Prøver på rotter har vist dette spesifikt. Forskerne har blant ført inn Muscimol til hjernens område som hjelper til å kontrollere bevegelser – substantia nigra. Det er gjort for å simulere effektene av Parkinson. Til tross for at denne delen av hjernen ligger svært utilgjengelig til dypt inn i hjernen, klarte forskerne å simulere effektene med metoden – og å stanse dem ved å bruke saltvann.
Forskerne ved MIT håper at teknologien vil bli videre utviklet slik at man forske på andre sykdommer i hjernen, selv om fokuset så langt har vært å «utforske de grunnleggende mekanismene ved og eventuelt behandle Parkinson».
- Enhver hjernelidelse som kan bli behandlet med medikamenter kan utforskes ved denne nye teknologien. Det kan bane vei for en tilpasset multimodal behandling for flere typer nevrotiske lidelser, og kan eventuelt til eventuelt til sjuende og sist revolusjonere behandlingen for pasienter, avslutter professor Canan Dagderiven.