23948sdkhjf

Olje og gass bidrar mye til felleskassa

Svært mange av de selskapene som hadde en skattekostnad på mer enn milliard kroner, er fra oljenæringen.

Det viser tall som enerwe.no har hentet inn. 16 av 27 selskaper som hadde en skattekostnad på over en milliard kroner er altså fra oljebransjen.

Enerwe.no skriver at det ikke er unaturlig at svært mange av inntektene kommer fra olje- og energi-bransjen, da vi er en olje- og energinasjon.

Nettstedet har hentet sine tall fra Regnskapstall.no, og det gjøres oppmerksom på at skattekostnad ikke nødvendigvis er det samme som betalt skatt. Likevel gir oversikten en klar indikasjon på hvilke selskaper og bransjer som bidrar mest til fellesskapet og den norske statskassa.

Delvis statseiede Equinor troner øverst på listen til Enerwe.no. Det er imidlertid datterselskapet Equionor Eenrgy som er den største skatteyteren, da selskapet i fjor hadde en bokført skattekostnad på 66,9 milliarder kroner. Det er seks ganger så mye som nummer to på liste - ExxonMobil Exploration And Production Norway AS. Av de fem første på liste lista er de fire første energiselskaper. Første selskap som ikke driver med gass eller olje, finner vi på femteplass: Infosys Limited.

Equinor figurerer flere ganger på listen, men det er fordi de har flere datterselskaper med utenlandsk aktivitet som også er regnskapsført i Norge. Det betyr ikke at de skatter til den norske stat.

– I 2017 gikk omtrent 90 prosent av Equinors skatteinnbetalinger til Norge, sier Erik Haaland, pressetalsmann i Equinor til enerWE.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109