Polarled åpner i løpet av året
I løpet av året forventer Gassco at den første gassen kommer gjennom den nye rørledningen Polarled fra Aasta Hansteen-feltet til Nyhamna prosessanlegg i Møre og Romsdal. Dette åpner en ny gassregion i Norskehavet.
- Med Polarled har vi en komplett gassmotorvei fra Norskehavet til Europa, og Gassco, som operatør for både Nyhamna og Polarled, forventer stor interesse for denne regionen fra en rekke aktører. De sterke sommerleveransene styrker oss i troen på dette, sier Frode Leversund, administrerende direktør i Gassco.
Polarled er en 482 km rørledning for gass som går fra gassfeltet Aasta Hansteen i Norskehavet til gassanlegget Nyhamna i Møre og Romsdal. Røret har en diameter på 36 tommer. Polarled blir den første gassrørledningen på norsk sokkel som krysser Polarsirkelen. Rørledningen er eid av interessentskapet Polarled Joint Venture, mens Gassco blir operatør for røret.
I perioden mai til august i år eksporterte Gassco, som har ansvar for den norske gassinfrastrukturen, 36,8 milliarder standard kubikkmeter gass. Dette er en liten økning fra samme periode i 2017, som var et rekordår for gasseksporten.
- Grunnlaget for de høye leveransene er selvsagt at norsk gass er etterspurt i Europa som en trygg og pålitelig energikilde. Sokkelen har levert større volumer enn tidligere, og i tillegg har transportsystemet håndtert de økte volumene godt, sier Vanligvis eksporteres det mer gass om vinteren på grunn av økt behov for oppvarming, men i sommer har volumene tilnærmet vært på normalt vinternivå.
I 2017 transporterte Gassco på årsbasis 117,4 milliarder standard kubikkmeter gass gjennom rørsystemet fra Norge til Europa. Dette var den klart høyeste eksporten gjennom 40 år med norsk gasseksport. Volumet tilsvarer ni ganger energien i den årlige norske vannkraftproduksjonen.
- Det er for tidlig å si nøyaktig hvor vi havner i år, men vi forventer et nytt, godt år, omtrent på nivå med fjorårets rekord, sier Leversund.
Gassco er operatør for den norske gassinfrastrukturen, inkludert rørledninger, prosessanlegg i Norge og mottaksterminaler i Tyskland, Belgia, Frankrike og Storbritannia.
Kilde: Pressemelding fra Gassco