Forlenget liv for Snorre
Oljedirektoratet mener det er grunnlag for videreføring av driften på Snorre A og B for å utvinne gjenværende ressurser i feltet. Equinor hadde tillatelse for bruk av Snorre A til 1.5.2022 og for Snorre B til 1.5.2021.
De opprinnelige oljereservene var 307 millioner standard kubikkmeter olje (1929 millioner fat). De gjenværende oljereservene er beregnet til 94 millioner kubikkmeter (590 millioner fat).
Snorre ligger i Tampen-området i den nordlige delen av Nordsjøen. Havdybden i området er 300-350 meter. Snorre ble påvist i 1979, og plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i 1988.
Feltet er bygd ut med innretningene Snorre A i sør og Snorre UPA sentralt på feltet. Snorre A er en flytende bore-, produksjons og boligplattform som er forankret til havbunnen med strekkstag. Snorre UPA er et anlegg for undervannsproduksjon og er knyttet opp til Snorre A. På Snorre A er det også en egen prosessmodul for full stabilisering av brønnstrømmen fra Vigdis. Produksjonen startet i 1992.
I 1998 godkjente myndighetene PUD for Snorre B-innretningen, en halvt nedsenkbar integrert bore-, prosess- og boligplattform. Snorre B, som ligger på den nordlige delen av feltet, ble satt i produksjon i 2001.
Olje- og energidepartementet godkjente i juli endret plan for utbygging og drift (PUD) for videreutviklingen av Snorre-feltet, kalt Snorre Expansion Project (SEP). SEP er en stor undervannsutbygging, og det største prosjektet for økt utvinning på norsk sokkel i dag.
Prosjektet er en investering som bidrar til 25 nye år med produksjon på Snorre og vil bidra med store inntekter til fellesskapet.
SEP omfatter installasjon av seks brønnrammer med 24 brønner som knyttes opp mot Snorre A-plattformen. Det er lagt inn mulighet for fremtidig utvidelse med ytterligere brønnrammer. SEP vil øke utvinningen fra Snorre-feltet med om lag 32 millioner standard kubikkmeter olje (200 millioner fat), og øker dermed utvinningsgraden på feltet fra 46 prosent til 51 prosent. Ved produksjonsoppstart av Snorre var forventet levetid frem til 2011-2014. Med bidrag fra SEP er det beregnet at feltet kan ha lønnsom produksjon til og med 2040.
Kilde: Pressemelding fra Oljedirektoratet