23948sdkhjf

Stort potensial for vindkraft i Norge

Statnetts analyser tilsier at det er mulig å bygge ut vesentlig mengde ny vindkraft i Norge, uten å gi behov for nye større ledningsinvesteringer.

Med dagens strømnett og forbruk viser analysene også at det er mer rom for utbygging av vindkraft i Sør-Norge enn i Midt- og Nord-Norge.

Utviklingen mot økte europeiske og nordiske kraftpriser, kombinert med fortsatt fallende drifts- og utbyggingskostnader, har gjort det lønnsomt å bygge ut vindkraft uten subsidier i Norge på steder med gode vindforhold.

Statnett publiserer i dag en delrapport inn i NVE sitt oppdrag rundt Nasjonal ramme for vindkraft på land. I rapporten "Økt vindkraftproduksjon og virkninger i transmisjonsnettet" har Statnett sett på forskjellene i flyt, flaskehalser og nettap ved ulik geografisk plassering av nye vindparker i Norge. Et premiss for analysen har vært å ta utgangspunkt i det eksisterende strømnettet, samt forsterkningstiltak som enten er under bygging eller har endelig investeringsbeslutning.

I analysen fremstår Sør-Norge samlet sett som et egnet område for utbygging av ny vindkraft. Gitt forutsetningene om kraftpris og utbyggingskostnader indikerer analysen at det er mulig å bygge ut stor mengde ny vindkraft uten å gi stor økning i flyt over de viktigste flaskehalsene i sentralnettet i Sør-Norge. Uten vesentlig større forbruksvekst og eventuelt mer nettkapasitet fremstår Nord-Norge og de nordlige delene av Midt-Norge som mindre gunstige for videre vindkraftutbygging. Dette til tross for at mange av de beste vindkraftressursene finnes i disse områdene. Det skyldes i hovedsak at kraftsystemets utvikling mot 2025 i kombinasjon med eksisterende flaskehalser fører til prisforskjeller i landet og lavere kraftpris i Nord-Norge. Økt konkurransedyktighet innen vindkraft kan også over tid virke inn på fremtidig vindkraftutbygging innen ulike regioner. 

- Våre funn vil inngå i NVEs helhetlige analyse om hvor det ligger til rette for ny vindkraft. Dette vil være viktig informasjon for mulige utbyggere. Vindressurser, nettkapasitet og muligheter med samlokalisering mellom produksjon og forbruk utgjør i sum de viktigste faktorene som bestemmer hvor mye det koster å etablere ny vindkraft, og vi håper NVEs analyse vil gi en mer forutsigbar og enklere prosess med å få ny kraft på nettet, sier Anders Kringstad, leder for Markedsanalyse i Statnett

Det er Olje- og energidepartementet som har gitt NVE oppdraget med å utarbeide "Nasjonal ramme for vindkraft på land", og formålet er å identifisere områder som både har gode vindforhold og utnytter det eksisterende transmisjonsnettet best mulig. NVE har bedt Statnett om et bidrag inn i delprosjektet "Nettanalyse – forutsetninger i kraftsystemet". Analysen baserer seg på Statnetts basisdatasett for 2025 utviklet i forbindelse med Langsiktig markedsanalyse offentliggjort høsten 2016. Den gir ikke konkrete svar på enkeltutbygginger.

  

Kilde: Pressemelding fra Statnett

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078