23948sdkhjf

AquaOptima og Vikan Settefisk inngår RAS samarbeid

AquaOptima og Vikan Settefisk signerer denne uken en avtale om bygging av et smolt- og postsmoltanlegg på Frøya. Grunnarbeidet er nesten ferdig og anlegget vil stå klart høsten 2019.

- Vi ser at postsmoltanlegg kommer til å bli stort og viktig for næringen i fremtiden og derfor ønsker vi å være i front av utviklingen. Kompakte RAS-anlegg er konkurransedyktige å satse på for oppdretter, forteller Børge Søraas, daglig leder i AquaOptima.  

RAS-anlegget i Tverrvågen på Frøya blir et smolt- og postsmoltanlegg med en miks av laks- og ørretproduksjon i sjøvann, hvor hver art vil være i forskjellige avdelinger.

Anlegget får en størrelse på 7000 kubikkmeter i oppdrettsvolum og en kapasitet på 3,2 millioner postsmolt per år. RAS-anlegget bygges i samarbeid med entreprenør Petter Bakøy AS. Oppdrettskarene leveres av Overhalla betongbygg.

Oppdrettskarene vil fungere som både fisketank og yttervegg. Fordi veggen fortsetter der kar-kanten slutter, gjør det anlegget både enormt arealbesparende og økonomisk gunstig for oppdretter.   

- Dette er et kompakt og effektivt anlegg hvor det meste er automatisert. Det betyr at det trengs minimalt med folk for å drifte anlegget. Postsmolt er viktig i bransjen for tiden, noe vi har kompetanse på og noe vi ønsker å jobbe enda mer med i tiden som kommer, utdyper Søraas.

Han ser flere potensielle synergieffekter fra prosjektet, knyttet til RAS i Norge og videre vekst for AquaOptima.

- For oss er dette et viktig prosjekt som viser at vi satser tyngre i Norge. Vi er veldig fornøyd med prosessen og ser frem til å se resultatene av vårt hittil største referanseanlegg i Norge.

KONKURRANSEDYKTIGE: - Kompakte RAS-anlegg er konkurransedyktige å satse på for oppdretter, forteller Børge Søraas, daglig leder i AquaOptima.  FOTO: AQUAOPTIMA

–  Vi har et tett samarbeid med AquaOptima. I startfasen kommer de til å bidra med et opplæringsteam, fordi mye av dette er nytt for oss, forteller grunnlegger av Vikan Settefisk, Frode Reppe.

Investeringen i anlegget har en totalramme på 140 millioner kroner. Noe Reppe beskriver som et nødvendig løft for fremtiden.

- For oss er dette en vinn eller forsvinn-situasjon. For å være med på settefisksiden i bransjen, må vi ha større volum og større fisk. Det gir økt fleksibilitet på utsettelsestidspunktet og gjør oss i stand til å levere når kunden ønsker det.

Han fremhever fordelene av å jobbe tett med en erfaren norsk samarbeidspartner.

- At de er nære oss både geografisk og språkmessig, er en stor fordel for oss. De har høy kompetanse på RAS-anlegg og vi er veldig spente på fortsettelsen, sier Reppe. 

Søraas forteller om en prosess preget av svært godt samarbeid med kunden, hvor de har jobbet tett sammen for å kartlegge kriteriene for det skreddersydde anlegget.

- Vikan-anlegget er designet ut i fra kundens involvering og ønsker, og viser tydelig hva vi kan levere. Anlegget er ingen hyllevare og vi bruker vår teknologi – hvor vi har spesielt fokus på den optimale vannkvaliteten.

Optimal vannkvalitet i Vikan Settefisk sitt nye RAS-anlegg, leveres ved hjelp av OptiFarm-teknologien, hvor bruk av OptiTrap og OptiFlow-løsninger er essensielt. 

- Vi vil jobbe tett på og være delaktig i oppstartsprosessen for å sørge for at kompetansen på selve teknologien, med spesielt fokus på driften av RAS og biofilter, 

RAS-anlegget har også teknologi for å hindre oppsamling av organisk materiale og slik unngå H2S-hendelser.

- Designet gjør det enkelt å avdekke H2S-farer, hvor partikler i spillvann kan sedimentere og legge seg i rør eller såkalte sumper.

Hvis slammet får ligge og råtne, kan det utvikle H2S – som er ekstremt giftig for fisken.

- Spesielt i sjøvannssystemer er dette et problem vi har tatt hensyn til for å redusere risikoen for oppsamling av slikt slam. Samtidig er det viktig at en operasjonell operatør også følger med på dette, utdyper Søraas.

Kilde: Pressemelding Fra AquaOptima

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095