23948sdkhjf

Se video av gassmodul som plasseres på Troll B-plattformen

En ny gassmodul på Troll B-plattformen er satt i produksjon for å øke oljeproduksjonen og prosesskapasiteten på Troll-feltet.

– Troll er et olje- og gassfelt i særklasse globalt. Gassmodulen blir en viktig brikke i ambisjonene vi og våre partnere har om å maksimere verdiskapningen fra Troll. Det er også i tråd med Equinors oppdaterte veikart for norsk sokkel, der målet er å sikre lønnsom og bærekraftig aktivitet i flere tiår framover, sier Gunnar Nakken, områdedirektør for Drift Vest i Equinor.

Oljeproduksjonen fra Troll går etterhvert inn i en halefase på grunn av fallende trykk i reservoaret, og en oljekolonne som blir stadig tynnere etter tiår med teknologisk banebrytende drenering. Modulen som helt nylig kom i drift, bidrar til å produsere mest mulig gjenværende olje fra feltet, før Troll om noen år kun vil produsere fra de store gjenværende gassreservene. Produksjonshorisonten for gass fra Troll går forbi 2050.

– Vi har hatt godt samarbeid med myndighetene for å sikre en balansert ressursutnyttelse av olje og gass fra Troll. Forventet produksjonsøkning er på 4,7 millioner fat olje, sier Nakken.

Produksjonen begrenses i dag av gassbehandlingskapasiteten på Troll B, og den nye modulen øker  kapasiteten med 25 prosent. Med mer kapasitet kan flere brønner holdes i drift selv når oljebrønnene i halefasen produserer sammen med en økende andel gass. Økt gasseksport fra Troll B er viktig for å opprettholde den årlige gasseksportkapasiteten fra Troll-feltet fram til Troll fase 3-prosjektet kommer i drift i 2021, der gassen skal knyttes opp mot Troll A-plattformen.

Aker Solutions i Bergen har hatt ansvaret for design og bygging av modulen i Egersund. Kontrakten hadde en verdi på ca. 400 millioner kroner, utøvet som en opsjon på en FEED-kontrakt (Front End Engineering Design) som ble tildelt Aker Solutions i 2016.

Byggearbeidene for modul ble ferdigstilt i april i år og modulen ble fraktet ut og løftet på plass av tungløftskontraktøren Saipem Ltd. Løsningen som er valgt med elektrisk drevet kompressortog og ny in-line teknologi for gasstørking er en energieffektiv løsning for lavest mulig CO2 fotavtrykk fra produksjonen.

– Fokus på forenkling og forbedring helt fra tidlig arbeidsfase har redusert kostnadene med rundt 10 prosent etter investeringsbeslutning, og prosjektet er levert til avtalt tid med gode HMS-resultater, sier Knut Kalvøy, som har ledet prosjektet fra Equinor.

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109