23948sdkhjf

Kongsberg-robot fant ubåten

Kongsberg Maritimes undervannsrobot Hugin var avgjørende da den forsvunnede utåten ble funnet utenfor Argentina fredag.

Det er bare fire dager siden at Metalsupply skrev om at at Ocean Infinity hadde bestilt ytterligere tre Hugin autonome mini-ubåter fra Kongsberg Maritime. Nå viser det seg at det var en slik selvstyrt undervannsrobot som fant den argentinske ubåten på fredag.

Ocean Infinity står for selve leteoperasjonen, og har leid det norske skipet «Seabed Constructor» i letearbeidet. Det er dette fartøyet som har hatt med seg undervannsroboter produsert av Kongsberg Maritime i Horten, og som til slutt «fant» ubåten.

 

NORSK BÅT: Den norske båten Seabed Constructor ble brukt for å finne den argentiske ubåten.

Det er NRK som melder at Kongsberg Maritimes selvstyrte miniubåt var sentral i funnet av den argentinske ubåten, som forsvant 15. november i 2017. Den hadde et mannskap på 44 da den forsvant. Argentiske myndigheter opplyste i løpet av helgen at ubåten var funnet på mer enn 900 meters dyp i havet utenfor Valdes-halvøya.

Det gikk et lettelsens sukk gjennom familiene til de som har savnet sine nærmeste da meldingen kom. Bare få dager tidligere hadde de vært samlet til en minnestund i forbindelse med at det var ett år siden utbåten forsvant.

NRK melder at det er uvisst om både når og hvis ubåten blir hevet. Argentina mangler nemlig utstyr til å kunne foreta hevingen. Argentina har allerede brukt 210 millioner kroner i søket etter fartøyet.

AUV’ene fra Kongsberg Maritime er utstyrt med den siste generasjonen av Kongsberg Maritimes HISAS 1032 “synthetic aperture sonar”, som gjør at Ocean Infinity vil få bilder av svært høy oppløsning fra sin flåte av undervannsfartøy.

Den første HUGIN AUV ble lansert så tidlig som i 1993, og teknologien i undervannsbåtene har siden blitt en slags standard for avansert undervannsrotobikk (AUV). HUGIN er, ifølge Kongsberg Maritime, spredd over hele verden i ulike operasjoner – både for vitenskapelige og forsvarsmessige formål.

 HISAS gir høyoppløselige bilder på havbunnen, i tillegg til å gi operatørene verdifull informasjon om bunnforhold og topografi på dypere vann verden over.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.083