Når arbeidsmiljø blir konkurransefortrinn
Det opplyser adm. dir. Øivind Stenstad ved Nikkelfabrikken i Kristiansand, som nå er under Glencores vinger. Han opplyser at abeidsmiljøarbeidet er en kontinuerlig prosess, og som nå viser gode resultater i form av færre ulykker, lavere sykefravær og bedre helse og produksjon.
- Det er om lag 550 ansatte ved nikkelverket, inklusiv 30 lærlinger. I tillegg har vi 100 innleide kontraktører. Vi har noen år nå hatt særdeles fokus på helse, miljø og sikkerhet ved bedriften, og vi mener nå å kunne se gode resultater av det arbeidet som vi har lagt ned, sier Stenstad.
HÅND I HÅND: HMS og produksjon går hånd i hånd, sier adm. dir. ved Nikkelverket i Kristiansand, Øyvind Stenstad. Mandag holdt han et foredrag om arbeidsmiljøets betydning for produktiviteteten på Industri Futurum. FOTO: MORTEN DAHL
Nå bruker verket 25 millioner for å bygge opp et kompetansesenter for sikkerhet. Dette skal stå ferdig i tredje kvartal 2019.
Glencore Nikkelverk ble startet så tidlig som i 1910, og hadde da 75 prosent av verdens nikkelproduksjon. Siden 1929 har verket vært på utenlandske hender, først Falconbridge, deretter Xstrata fra 2006, og siden 2013 har det vært Glencore som har eid fabrikken i Sørlandets hovedstad.
For Stenstad har det vært fokus på å produsere på en bærekraftig måte. Det betyr at de bruker mye ressurser på de ansattes arbeidsmiljø og medbestemmelse. Skadene har gått kraftig ned, og det samme har sykefraværet ved bedriften. En av de største utfordringene som nikkelverkstedet har slitt med på helsesiden har vært andelen nese- og bilhulekreft.
-Tidligere lå dette lang høyere enn landsgjennomsnittet, men i fjor hadde vi ingen tilfeller av nesekreft i det hele tatt, mens landsgjennomsnittet fortsatt hadde tilfeller. Det viser at mye av det vi gjør på arbeidsmiljøsiden er riktig og viktig, sier Stenstad videre. For ham er det viktig å understreke at de ansatte tas med på råd når HMS-tiltak settes i verk.
Sykefraværet lå i 1999 på mer enn 7 prosent. I 2018 er dette nede i 3 prosent etter at man har iverksatt en rekke tiltak. Mye av produksjonen er blitt lukkede og automatiserte, noe som gir et langt mindre belastende arbeidsmiljø for de ansatte.
- De ansatte hos oss har «tre jobber». De skal ikke bare gjøre jobben, de skal også forbedre den og kommunisere forbedringene. Det er viktig at det er et engasjement hos de ansatte for å løse problemer på alle nivåer, og problemet må løses der det er. De ansatte skal føle at man er en verdifull bidragsyter i teamet uavhengig av stilling og posisjon, sier Stenstad videre.
Det han har erfart er at et godt arbeidsmiljø går hånd-i-hånd med bedre produksjon og effektivitet. For ham er et godt arbeidsmiljø blitt et konkurransefortrinn.