23948sdkhjf

«Stålåret» 2018: Et godt utgangspunkt for 2019

«2018 var et bra år for den økonomiske utviklingen i verden. Som en følge av dette har også etterspørselen etter stål økt. De fleste stålverkene hadde bra resultater og dermed muligheter for å gjøre nødvendige investeringer for fremtiden.»

Dette skriver Norsk Stål i sin nye markedsrapport. Selskapet mener den gode etterspørselen var den viktigste årsaken til at man opplevde de høyeste prisene på mange år. Grunnlaget for at de får et godt «stålår» også i 2019 er gode.

«Hos våre største handelspartnere og her hjemme opplever vi god vekst i BNP og den laveste arbeidsledigheten på over 10 år. Optimismen for videre vekst er noe redusert i forhold til hva vi opplevde for vel et år tilbake. Vi lever i tid med store politiske spenninger og uforutsigbarhet og handelskonflikten mellom USA og Kina. Her i Europa avventer vi resultatet av Brexit. Dersom britene ikke får til en avtale med EU, vil det mest sannsynlig føre til store negative konsekvenser for dem», heter det videre i rapporten.

Stål 
Stålprisene i Kina har vært svært sterke de siste to årene og de har tidvis vært over europeiske nivåer. Likeså har de lokale markedene i Russland og Ukraina vært sterke.

«Dette har medført at import av karbonstål fra Øst-Europa og Kina ikke har vært regningssvarende i lang tid. Vi har nå sett et prisfall i Kina de siste månedene. Det er ennå for tidlig å si om dette prisfallet vil gi betydelige effekter i Nord-Europa, foreløpig har det ikke gitt noe utslag for norske priser. Selv om det skulle bli et prisfall i Euro eller amerikanske dollar er det likevel svært usikkert om dette får effekt i Norge på grunn av den svake norske kronen», heter det videre i rapporten.

En vesentlig faktor som taler imot prisfall på stål i Nord-Europa er at de lokale verkene er godt belagte med prosjekttonnasjer og dermed ikke søker de store tonnasjene i markedet. Tollen innført av USA har fremdeles ikke nevneverdig betydning for verdens stålpriser, selv om Tyrkia nå har 50  prosent toll på stålprodukter inn til USA.  Råvarer og halvfabrikata stål er et av de grønneste alternative, og produsentene jobber hardt med å bli enda «grønnere», til og med å bli kanskje CO2- nøytrale. Det er også naturlig ettersom det tar lang tid å bygge om en industri basert på kull og jernmalm til å bli basert på mer miljøvennlige energi og høyere kvalitet av malm.

«Likevel ser vi nå at stålverden har begynt å forberede seg på det som kommer gjennom å prise høykvalitetsmalm høyere enn tidligere. Dette er et skifte som er her for å bli mener mange. Det er ennå for tidlig å si hva dette gir for utslag i stålprisene, men det er grunn til å tro at det kan tidvis gi seg utslag i redusert produksjon noe som igjen kan gi høyere priser på sikt. Det er også nylig innført sterke produksjonsbegrensninger på grunn av luftkvalitet i Kina», skriver Norsk Stål i rapporten, og fortsetter:

«Ellers er det å bemerke at råvareprisene ikke henger så tett sammen med stålprisene som de tradisjonelt har gjort, men jernmalmprisene har vært stabile gjennom 2018 og store bevegelser er ikke ventet i 2019. Skrapprisene har også vært bemerkelsesverdig stabile det siste året og kan tyde på et marked i balanse. Metallurgisk kull er mangelvare og øker noe i pris».

Rustfritt stål 
Prisen på rustfritt stål har i løpet av høsten svekket seg. Dette skyldes i første rekke nedgangen i legeringsprisene. Nikkel er nå på sitt laveste nivå på over ett år.

«Det er forventet lave priser for nikkel som en følge av bedre balanse mellom etterspørsel og forbruk i 2019 enn hva tilfelle var i 2018. Store lagre av rustfritt skrap er også en vesentlig faktor i lavere nikkelpriser. Verkene i Europa har fulle ordrebøker og dermed lange leveringstider», ifølge rapporten.

Aluminium

Den 19. desember kom avgjørelsen fra USA om at de ikke innfører sanksjoner mot Rusal, Russlands store aluminiumprodusent. Dette førte til at råvareprisen falt med 5 prosent i løpet av noen dager.

«Usikkerhet rundt de tidligere varslede sanksjonene, høyere priser for råvaren alumina, samt USAs handelskrig med Kina, presset prisene opp i første del av 2018. I andre halvdel av 2018 har aluminium hatt en svakere generell vekst, lavere salg av biler var en medvirkende faktor til prisnedgangen».

Veksten i etterspørsel av aluminium forventes fortsatt å øke i 2019, men takten vil nok halveres til 2- 3 prosent.

Som en konklusjon skriver Norsk Stål at «prisene for de nærmeste månedene vil være relativt høye målt i norske kroner. Etterspørselen fra bilindustrien som er en stor avtager av stål og hvordan den norske kronen utvikler seg vil være vesentlige faktorer den videre utviklingen». 

Kilde: Norsk Stål

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.112