23948sdkhjf

Inngår avtaler om grunnforskning på 315 millioner kroner

Equinor har inngått avtaler om å støtte grunnforskning på norske universiteter og høgskole med 315 millioner kroner over fem år. 1. februar ble den største avtalen signert med NTNU i Trondheim.

Avtalen med NTNU er den sjette akademiaavtalen Equinor signerer i vinter med norske universiteter og høgskole om grunnforskning. Det er også den største avtalen om grunnforskning Equinor noensinne har inngått med et universitet, med 19 millioner kroner i året i fem år.

Til sammen er disse seks avtalene på 63 millioner kroner i året, altså 315 millioner kroner over 5 år fra og med 2019.

– Vi har et langsiktig perspektiv på vår virksomhet. Samarbeid med akademiske miljøer som er ledende innenfor sine felt, er viktig både for oss og resten av samfunnet, sier Anders Opedal, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i 

De nye avtalene definerer ulike tema hvert universitet og høgskole vil gjennomføre grunnforsking på. På et overordnet nivå kan temaene fordeles på følgende måte:  

  • I underkant av 40 prosent på grunnforskning knyttet til petroleumsvirksomhet
  • I underkant av 40 prosent på grunnforskning knyttet til det grønne skiftet og fornybar energi
  • I overkant av 20 prosent knyttet til digitalisering og andre tema, som verken er direkte knyttet til petroleumsvirksomhet eller det grønne skiftet.

– Disse avtalene gjenspeiler den reisen Equinor er på, fra et olje- og gasselskap til å bli et bredt energiselskap. Vi vil produsere olje og gass som verden trenger på en konkurransedyktig måte og med stadig lavere klimagassutslipp. I tillegg skal vi vokse 

Avtalene er en del av Equinors akademiaprogram, som har pågått i ti år og finansiert et stort antall stillinger, stipender og undervisningstiltak ved universiteter og høgskoler.

– I dag er tilgangen på ren energi for alle en verdensutfordring som vil kreve enda mer samarbeid mellom verdensledende miljøer innen akademia og næringslivet. Som universitet har NTNU sine egne mål, men sammen i denne Akademia-avtalen med Equionor kan vi nå få resultater som gir konsekvenser langt ut over våre egne virksomheter og landegrenser, sier rektor ved NTNU Gunnar Bovim.

Equinor har et årlig forskningsbudsjett på 2,8 milliarder kroner, og bruker cirka halvparten av dette eksternt.

Det meste av forskningsmidlene brukes på oppdragsforskning, altså forskning på kjente og definerte problemstillinger. Gjennom akademiaavtalene er det grunnforskning Equinor støtter. Grunnforskning er viktig for bedre å kunne forstå verden, for å utvikle forskere – og for å kunne definere nye problemstillinger det kan forskes nærmere på.

Det er Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø og Norges Handelshøgskole som har inngått akademiaavtaler om grunnforskning med Equinor fra og med 2019.

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125