Handelskrigen mellom USA og Kina største trussel
Dette skriver Astrup i sin markedsrapport for februar.
Norsk Industri kom sist uke med sin konjunkturrapport for 2019 der de estimerer 6-8 prosent vekst i omsetning i år og 2 % økning i sysselsettingen. Det er 2800 medlemmer i NHO-foreningen, største trussel mot estimatet er økt handelskrig mellom USA og Kina. Her er aluminium og bildeler sentrale produkter for en del norske bedrifter. PMI for januar kom på sterke 58,3 som bekrefter det samme bilde, det er økende aktivitet i industrien i Norge. Dette står i kontrast til de fleste land i EU som har synkende aktivitet. Dette gjelder viktige handelspartnere som Sverige og Tyskland spesielt.
«Den norske kronen har startet året på rekordlave nivåer før vi så en styrking sist uke. Dette så man særlig etter at PMI-tallene ble gjort kjent, samt ikke minst at Norges Bank opprettholder planen om renteøkning i mars. Enkelte økonomer mener kronen vil forbli svak, men de fleste tror på en styrking mot ni kroner for en Euro i løpet av året. På LME har det ikke vært de store bevegelsene, vi ser en økende pris på nikkel som trolig vil øke prisen på rustbestandige materialer. På aluminium har USA lempet på sanksjonene mot Rusal-eieren for godt, mens Hydro er noen skritt nærmere å få kjøre opp kapasiteten på Alumina-verket i Brasil», heter det i markedsrapporten fra Astrup.
«Leveringstidene er noe lengre for standardmaterialer i rustbestandig stål og aluminium. Outokumpu kan levere rustbestandige plater og coil allerede medio mars fra verket i Finland, mens spesialitetene fra de svenske verkene ikke kan leveres før etter sommeren. På stangstål merker man mindre behov fra bilindustrien, mens det er økende etterspørsel fra olje og gass. Hydros valseverk i Norge kan levere på 6-7 uker, mens pressverkene ligger på 4-6 uker. Det er lavsesong for øyeblikket, men vi ser at leveringstidene vil øke utover vinteren. Legeringstillegget på rustbestandig gikk ytterligere litt ned i februar, men prisen på nikkel er økende og det blir fort stigning til mars. Dette gir normalt stimulanse til booking av mer materialer og lengre ledetider. Gjennomsnittprisen på rå-kobber gikk ned 1,85 kr/kg i januar. Skrottillegget på stål gikk ned til 2557 kr/ tonn for 520M. På plast ble det en justering av prisene på teflon med 10 prosent», skriver Astrup avslutningsvis.
Kilde: Astrup