23948sdkhjf

Beredsskapsskip på Svalbard ligger i opplag

Det har vært mye diskusjon om beredskapen på Svalbard etter at reketråleren «Northguider» gikk på grunn i romjula, og det ble iverksatt en dramatisk redningsaksjon.

Men beredskapsskipet «Polarsyssel» ligger i opplag på Sunnmøre, fordi sysselmannen ikke har råd til å ha den i drift hele året. Nå melder NRK at Regjeringen ikke vil love noe som helst når det gjelder å bevilge penger til å få skipet i drift igjen. 

– Svalbard har allerede fått økt sin beredskap, sier beredskapsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde (Frp) til NRK.

Dersom et helikopter ikke kunne flydd og kommet besetningen på «Northguider» til unnsetning, ville nærmeste båt vært 24 timer unna. Dette er mannskapet på reketråleren svært kritisk til. Mannskapet fikk hjelp av et helikopter i en dramatisk redningsaksjon i sterk vind og kuldegrader som opplevdes som minus 37 grader, skriver NRK.

Beredskapsskipet «Polarsyssel» ville normalt rykket ut til reketrålen i nød, men skipet ligger i opplag av økonomiske årsaker de tre vintermånedene. Skipet var nytt i 2014 og har blant annet helikopterdekk og sykestue om bord.

Beredskapsminister Smines Tybring-Gjedde (FrP) sier til statskanalen at hun ikke vil love mer penger til drift av skipet. Hun sier at i 2016 økte skipets beredskap fra seks til ni måneder. Når det gjelder selve «Northguider»-aksjonen, har hun følgende å si til NRK:

– Jeg tenker at 14 mann var på en reketråler i 20 minusgrader. Langt fra folk. Alle kom hjem i god behold. I løpet av fire timer var de om bord i et redningshelikopter. Det er min tanke rundt det.

Sysselsmannen på Svalbard mener at «Northguider»-hendelsen gir en naturlig anledning til å diskutere om «Polarsyssel» bør være operativ også i de tre vintermånedene. Hun sier til NRK at dersom aksjonen hadde dratt ut i tid, ville skip som arbeidsplattform vært en fordel.

  

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079