Subsea-bedrift til sak mot giganter
Subsea Solutions har hatt en sak gående mot Siemens over en lengre periode. Det nye nå, ifølge Teknisk Ukeblad (TU), er at det mindre selskapet som eies av oppfinner Torfinn Borsheim, nå også har varslet at det går til sak mot GE Oil & Gas' Norgesavdeling for å ha brutt forretningsskikk og krenket patentet til Subsea Solutions.
Subsea Solutions mener at GE Oil & Gas må slutte å produsere anordrninger for vedlikehold av undervannsbrønner. Selskapet mener at giganten videre må betale skjønnsmessig kompensasjon.
Borhseim sier til TU at to av deres produkter, som de har presentert for kunder i bransjen i mange år, nå har dukket opp hos andre leverandører. Det er dette som er bakgrunn for de to søksmålene – mot Siemens og GE Oil & Gas. Han mener at produktene til de to er direkte konkurrerende løsninger til Subsea Solutions produkter. Borsheim poengterer at det er vanskelig for en liten aktør for dem å få innpass i markedet når de store aktørene er på banen med produkter han mener er «kopier».
- Våre konkurrenter leverer løsninger som gjør inngrep i vår patenterte teknologi. Dette er en viktig sak for oss, sier han til TU. Verken Siemens eller GE Gas & Oil, som fusjonerte med Baker Hughes Inc i 2017, har villet kommentere sakene, men Siemens har tidligere avvist alle beskyldningene overfor TU.
Saken med GE handler om teknologi for å hindre avleiring og for å stanse ukontrollerte utblåsninger fra undervannsbrønner. Subsea Solutions fikk patentet på teknologien godkjent og innvilget i 2012.
Teknologien skal være både tryggere og kostnadsbesparende.
Ifølge Subsea Solutions advokat mener man at GE har gjort inngrep i selskapets patentrettigheter og brutt god forretningsskikk. Det er derfor, ifølge advokaten, lagt ned påstand om både kompensasjon og forbud mot at giganten skal få markedsføre, produsere og selge teknologien som griper inn i patentet, skriver TU.
Sist høst svarte GE med et motsøksmål mot Subsea Solutions, der GE mener at patentet til det norske selskapet blir kjent ugyldig, fordi de mener at det mangler såkalt «oppfinnelseshøyde».
Rettssaken skal starte 18. november og det er avsatt ei uke til den.