23948sdkhjf

Gjenoppstått som en fugl Fønix

10. oktober kl. 22.00 i fjor gikk brannalarmen hos Fasadeconsult Aluminium AS i Mjøndalen. Bygget ble raskt overtent, og etter kort tid lå hele bedriften i ruiner.

– Takket være en fantastisk stab, flere solide leverandører og et støttende bransjekollegium hadde vi kun tre ukers total driftsstans og nå er vi snart tilbake i full drift, sier daglig leder Thomas Akselvoll.

Utenforstående har null forutsetninger for kunne forstå hvordan det føles når et livsverk går opp i flammer. For Akselvoll er livsverket i dette tilfellet hans egen bedrift og arbeidsplass for 30 ansatte. Maskiner og utstyr, lagervarer og materialer, PC’er, servere og kontorutstyr, alt forsvant i brannen.

– Brannalarmen gikk kl. 22.00. Brannvesenet var på plass fire minutter senere. Ytterligere et minutt senere ankom jeg åstedet. Følelsen og tankene mine fra det øyeblikket er umulig å beskrive med annet at det var svært tungt. Men i løpet av de nærmeste timene var alle medarbeiderne på brannstedet. Allerede over midnatt så alle hver for seg etter løsninger for å finne nye lokaler og måter å utføre pågående produksjon og montasje. Stemningen snudde etter hvert fra å føle håpløshet til å ha fremtidshåp og visjoner. Den følelsen kan jeg enklere beskrive, nemlig fryktelig glad og stolt. Medarbeiderne har vært helt utrolige oppe i denne prosessen. Uten en slik felles innsats hadde selskapet vært historie i dag, sier Akselvoll.

I norsk målestokk er Fasadeconsult Aluminium AS en mellomstor fasadeentreprenør. Årsomsetningen ligger normalt på mellom 40 og 50 millioner kroner, og selskapet har tjent penger jevnt og trutt de siste årene. Situasjonen før brannen så også svært så lys ut. Ordrereservene var bedre enn på lenge. Verkstedet var overfylt av profiler klare for produksjon, og lageret var fylt opp av ferdigproduserte fasadeprodukter.

– Vi har hatt svært så forståelsesfulle kunder, og har som følge av det ikke måttet gi opp noen av de pågående prosjektene, eller si opp noen av kontraktene i ordrereserven. I tillegg til medarbeidernes uvurderlige innsats har vi flere å takke for at vi har klart dette.

– I løpet av den første uken hadde vi leieavtale for nye lokaler på plass. Kent Huseby og Emmegi S.p.A er en fantastisk maskinleverandør som raskt og effektivt kunne stille en sag og et bearbeidingssenter til vår disposisjon. Fra profilleverandøren Hydro Building System har Øystein Havik og hans Sapa-team prioritert oss høyt. De har gjort alt i deres makt for å hjelpe oss med leveranser av lagervarer, nye profiler og tilbehør, og ellers hjulpet oss med prosjektering og annen teknisk hjelp. Våre andre faste hovedleverandører har også vært ekstremt hjelpsomme og skrudd opp servicegraden til langt over normalen. All denne hjelpen setter vi utrolig stor pris på. Vi er ganske så stolte av at vi bare tre uker etter brannen produserte den første døren i nye lokaler, sier Akselvoll.

Men det er en ting til som Akselvoll ikke kommer til å glemme.

– Støtteerklæringene vi fikk fra kollegaer og konkurrenter i bransjen rører oss her i Øvre Eiker. Vi vet jo at det er hett i markedet og at kapasiteten er sprengt på de aller fleste fabrikkene. Likevel har alle på hvert sitt vis tilbudt oss hjelp. Vi har tatt i mot hjelp fra bedrifter vi visste det ikke fikk store konsekvensene for. Vi har fått hjelp flere steder, men på grunn av andre utsettelser kunne både Bue Aluminium i Bergen og Bodø Glass og Ramme produsere for oss, før og rett etter jul. For oss blir denne historien tillagt et kapittel som handler om samhold og faglig stolthet i en bransje som de seneste årene har vært presset fra alle kanter. Dette lover godt for en fremtid med mer lokalt produserte og montert fasader på norske bygg, sier en stolt daglig leder.

BRANT NED: Slik så det ut på tomta til Fasadeconsult Aluminium etter brannen i forrige uke. Nå må kanskje hele bygget rives. FOTO: FRA FASADECONSULT FACEBOOKSIDE

Fasadeconsult Aluminium AS er ikke ukjent med å prøve seg på oppdrag utenom det vanlige, eller å omstille seg når det er nødvendig. «Det blir aldri så galt at det ikke er godt for noe», kan godt brukes som motto. Bedriften er på et vis i gang med ordinær drift. Dog med lokaler som ennå ikke har en optimal layout, eller har ønsket maskinvare på plass. Med svært så god plass og lokaler som kan rigges nær sagt som det ønskes, ser staben etter nye muligheter og flere bein å stå på.

– Det er blitt lite fritid de siste månedene. Både familie og venner av oss alle er blitt nedprioritert til fordel for arbeid med å gjenskape bedriften. Det legges ned en enorm innsats fra folkene både i produksjon og montasje, og vi henter inn litt etter litt. Akkurat nå er vi ikke oppe på mer enn 70% kapasitet. Vi benytter nå sjansen til å komme tilbake i god gammel form, men samtidig øke både kapasitet og kanskje omsetning.

– Vi er i ferd med å gjennomføre den største enkeltinvestering og moderniseringen i selskapets historie. I løpet av mars får vi på plass et helt nytt Emmegi automatisert bearbeidingssenter, og i tillegg en ny sag vi vil benytte til rammer og lister for standardprodukter. Samtidig får vi en mengde annet utstyr som skal gjøre produksjonen så rask og effektiv som mulig. Alle investeringer og ny fabrikklayout gjør oss nå i stand til å produsere elementfasader. Dette er helt nytt for oss og vi gleder oss til å komme i gang med første ordre allerede i april/mai, sier produksjonsleder Christian Hansen.

Ola Aksevoll startet Fasadeconsult Aluminium AS hjemme i garasjen i 1979. Han startet med å montere aluminiumsfasader. I 1982 flyttet selskapet til lokaler hos Drammen Glassverk, og startet med produksjon av aluminium fra Sapa og PVC-vinduer. Akselvoll var en av de første som produserte PVC-vinduer til boligmarkedet her i landet.

Selskapets første store steg ble tatt i 1986 da Akselvoll investerte i et nytt fabrikklokale tilpasset den tidens produksjon. Bygget lå svært sentralt, men familien eide ikke tomten og valgte å flytte når festekontrakten løp ut i 1995.

– Vi investerte da i et industribygg i Mjøndalen. Vi vokste sakte men sikkert, og i 2008 fikk vi flere store oppdrag. Deriblant alt av utvendig og innvendige fasader, inklusive dører, serveringsluker, glassvegger i SPA-avdelingen og brannklassifiserte produkter på Drammensbadet. Dette krevde større plass og vi valgte å bygge ut fabrikken, forteller Thomas Akselvoll.

Fabrikken er nå totalskadd og kun tomten er mulig å bruke videre.

– Tomten skal få nytt bygg igjen. Men vi har ikke tatt stilling til når dette skal gjøres eller om vi flytter tilbake. Vi har selvsagt lyst til å flytte tilbake. Samtidig har vi fått en god leie avtale i et bygg som har mye ledig plass og som passer våre fremtidige planer. I dette bildet er vi tålmodige. Akkurat nå handler det om å dempe etterdønningene etter brannen, ta igjen etterslepet i produksjon og komme à jour. Det skal vi klare og vi ser også frem til nye spennende leveranser utover våren, sier Akselvoll.

Kilde: Glass og Fasadeforeningen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094