23948sdkhjf

Vil teste drager som produserer vindkraft

Google-selskapet Makani vil teste drager til strømproduksjon i Norge.

Flere medier melder at Makani, som er et datterselskap av Google, allerede til sommeren er klar for å teste drager til strømproduksjon. Testingen skal skje på Karmøy, i nærheten av Equinors strømproduserende havvindmølle Hywind.

Makani har gått i tospann med Shell Norge om prosjektet, som enkelt fortalt går ut på at det sende opp en drage med åtte vindturbiner. Dragen kan minne om en drone. Selve dragen er koplet til en flere 100 meter lang kabel eller wire til en flytende, oppankret bøye til havs. Vindturbinene produserer strøm som føres til bøyen og så videre til land og kunder.

Marine Energy Test Centre (Metcentre) har nå endelig fått de nødvendige tillatelsene på plass for testing av den nye teknologien.

NYVINNING: Dragen kjøres ut for testing i California. Nå skal selskapet bak nyvinningen teste produktet i Norge. FOTO: MAKANI

Shell Norge sier til NRK at dette er en reell strømtilførselmulighet, og ikke et luftslott for vindkraft.

Ifølge Metcentre vil Makani starte testingen av dragene til sommeren. Disse har et vingespenn på 28 meter, og er tidligere blitt testet på land i California og på Hawaii. Installeringen for testingen starter allerede til våren, og i perioen april til oktober skal dragen testes.

Ifølge Makani kan Dragen kan produsere nok strøm til 600 boliger – tilsvarende 600 kW.

– I dag har vi Hywind her, og tidligere ble det klart at en ny havvindmølle fra selskapet Tetraspar også skal installeres her. I tillegg til Google-prosjektet er vi også i drøftelser med andre interessenter, sier daglig leder Arvid Nesse i Metcentre til Stavanger Aftenblad.

En stor utfordring er at dragens testområde ligger i et område med relativt stor trafikk i luften. Både helikoptertransporten til Nordsjøen og Karmøy Lufthavn kan bli berørt av testingen. Helikopterene må i så fall kjøre utenom selve testområdet.

Makani opplyser at det bor om lag tre milliarder mennesker i kystnære områder i verden. Riktig havdybde og vindforhold gjør at denne teknologien egner seg i to tredeler av disse områdene. Det kan derfor være et stort potensiale for denne teknologien globalt.

Stavanger Aftenblad skriver at Metcentre har søkt myndighetene om en testperiode på to år.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109