23948sdkhjf

Vil ha større satsing på flytende vindmøller

Miljøvernerne kjemper mot vindmøller i fjellheimen. Men også til sjøs. Nå ønsker forsker mer satsing på flytende vindmøller.

Det er Tore Furevik som mener at det satses for lite på vindmøller til havs. Han er direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning og er professor i oseanografi. Det er NRK som referer til hans engasjement for flytende vindmøller. Det skjer samtidig som naturvernere over hele landet går til kamp mot vindmølleparker på land.

Ifølge NRK er det gått 10 år siden Equinor etablerte sin første flytende vindmølle ved Karmøy. Furevik mener vi i løpet av de 10 årene burde ha kommet lenger med flytende vindmøller her til lands.

Furevik sier til NRK at vindmøller til havs kan ha større kapasitet, fordi det er mer vind der og at en utbygging ikke innebærer så store inngrep i naturen som på land. Til tross for dette har altså ikke fokuset og satsingen på havvind kommet dit den bør være,  mener professoren.

– Jeg er overrasket over hvor lite oppmerksomhet Olje- og energidepartementet gir havvind. I dette departementet er det mye fokus på olje og gass, og lite på fornybar energi, sier Furevik til NRK, og legger til:

– Hva skal Norge leve av etter oljen? Vi er helt nødt til å omstille vår petroleumsavhengighet. Det er rart vi ikke har en plan på dette. Havvind er en opplagt mulighet for å skape framtidsrettede arbeidsplasser uten store naturinngrep, og hvor vi får ned klimautslipp, sier Furevik til NRK.

 Han får støtte av Gunnar Nielsen. Han er mannen som i sin tid utviklet havvind-teknologien i Norsk Hydro og Equinor. Nielsen er i dag professor i havvindenergi ved Universitetet i Bergen. Han sier til statskanalen at både Japan og Frankrike er kommet mye lenger. Nederland, Tyskland og Danmark er også langt framme på vindmøller til havs, men ingen av møllene er flytende.

Han sier videre at han tror potensiale for flytende vindmøller er stort, da dette er i utviklingsfasen.

  

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.085