Tar et oppgjør med prispresset i oljebransjen
Hverdagen til leverandørene er blitt sånn at enten presser du prisene, eller så går jobben til en annen.
Slik beskriver direktøren i Malm Orstad, Lauritz Løvø, situasjonen for mange leverandører til olje- og gass-bransjen for tiden. Nå ønsker Løvø gjennom en artikkel i Stavanger Aftenblad å ta et oppgjør med prispresset i næringen. Han mener at dette ikke er bærekraftig.
Lauritz Løvø omsatte i fjor for nær 150 millioner kroner, og direktøren antyder at driftsresultatet ender på 6,4 millioner kroner, noe som tilsvarer 4 prosent av omsetningen.
– Det ideelle hadde vært en fortjenestemargin rundt 10 prosent av omsetningen, sier han til Stavanger Aftenblad.
– Jeg ønsker ikke å sutre og er enig i at både vi og andre bedrifter må omstille oss.
-Slik situasjonen er nå mener jeg at de økonomiske resultatene ikke er rettmessig og rimelig fordelt. Bedrifter på vårt nivå får ikke delta fullt ut i verdiskapingen, prispresset er blitt så sterkt at økonomien ikke er bærekraftig. Det er blitt en dominoeffekt, der risikoen er veltet videre på neste ledd, sier Løvø til Aftenbladet.
Han ønsker ikke å framstå som sutrete, og er inneforstått med at også leverandører til oljebransjen også har måttet og må omstille seg. Det har da Malm Orstad også gjort. I forbindelse med oljeprisfallet for fire år siden, tapte selskapet 80 millioner kroner. Da hadde bedriften 125 ansatte, flere valge å si opp jobbene sine etter permitteringer og 10 ansatte ble sagt opp. I dag teller bedriften 96 ansatte, og har bedre tall i regnskapene.
Det skyldes at Malm Orstad, fortsatt ifølge Stavanger Aftenblad, har klart å omstille seg, og satset på nye markeder innen akvakultur, forsvaret og vind-, vann- og bølgekraft. Men olje- og gass-industrien utgjør fortsatt majoriten av omsetningen – hele 80 prosent fortsatt.
IKKE BÆREKRAFTIG: Prispresset i oljebransjen gjør at den ikke er bærekraftig, mener adm. dir. i Malm Orstad. FOTO: MALM ORSTAD
Løvø får støtte fra NHO Rogaland, som mener at hovedårsaken til prispresset i olje- og gassbransjen skyldes at tilbudet er langt større enn etterspørselen.
– Lauritz Løvø har helt rett i at det ikke er bærekraft over tid, hvis ikke hele verdikjeden tjener penger. Men hvis den positive leteaktiviteten på norsk sokkel fortsetter, vil det gi mer aktivitet og bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier styreleder Bernt Arne Breistein i NHO Rogaland til Aftenbladet.